Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Jest to szczególne dni, takie jak Boże Narodzenie, kiedy spotykamy się z rodziną na uroczystym posiłku. Mamy dzięki temu okazję poświęcić czas tylko najbliższym nam osobom. Warto, aby ten szczególny dzień zadbać o odpowiednie ozdoby – dzięki temu posiłki będą jeszcze smaczniejsze. Najważniejszy jest oczywiście stół – to przy nim siedzimy, jemy i rozmawiamy z rodziną.
Obrus
Dekorację świątecznego stołu należy rozpocząć od doboru obrusu. Miłośniczki klasyki śmiało mogą zdecydować się na biały kolor i prosty krój. Warto jednak zastanowić się nad znacznie bardziej zdobną wersją obrusu – może on być w żywych, kojarzących się z wiosną kolorach, jak przykładowo zieleń, czy też ozdobiony wielkanocnymi motywami, jak pisanki, bazie czy zajączek. Jeśli jednak planuje się ustawienie na stole mnóstwo dodatków, lepiej jest zachować umiar i postawić na prosty, klasyczny i mało strojny obrus.
Koszyczek
Wielkanocna święconka może sama w sobie być ładną ozdobą. Wystarczy przystroić koszyczek ładnym materiałem, gałązkami bukszpanu, a do środka wsadzić baranka, elegancki kieliszek z solą czy czekoladowego zajączka. Ważne, aby koszyczek nie był zbyt duży, bo będzie uniemożliwiał swobodne sięganie po potrawy.
Pisanki
Nic tak nie kojarzy się ze świętami Wielkiej Nocy jak pisanki. Można je zrobić tak piękne, że szkoda będzie rozbijać skorupkę jajka (a i na to jest rozwiązanie, bo można z nich zrobić wydmuszki). W bardzo prosty sposób można je ozdobić domowymi sposobami – aby nadać im ładny kolor wystarczą łupiny cebuli lub obierki po burakach. Na tak przygotowanych jajkach można grubą igłą wyskrobać wybrane przez siebie wzory. Będzie to doskonałe zajęcie dla maluchów – ugotowane jajka oraz kolorowe pisaki zapewnią dobrą zabawę na długie godziny. Nie mając czasu na samodzielne ozdabianie jajek można skorzystać z gotowych naklejek lub barwników dostępnych w sklepach.
Bukszpan
Gałązki bukszpanu będą idealną ozdobą wielkanocnego stołu. Można z nich zrobić ładny stroik, a do środka włożyć baranka lub też położyć przewiązane wstążeczką gałązki przy każdym talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz