poniedziałek, 24 października 2016

Co powinieneś wiedzieć na temat podawania zupy?

Któż z nas nie kocha aromatycznych, świeżych zup? Chyba nie ma nikogo takiego. Zupy to danie, które nie jest zbyt skomplikowane i łatwo przyrządzić większą ilość dla dużego grona gości, dlatego prawdopodobnie zyskały sobie tak dużą popularność. Zupa zupie jednak nie równa, dlatego z pomidorów możemy zrobić zwykłą pomidorówkę lub na przykład wykwintne, aromatyczne gazpacho. A ponieważ duża część naszych kulinarnych preferencji zależy od wyglądu, warto zatroszczyć się nie tylko o wyjątkowy smak potrawy, ale także jej smakowity wygląd oraz odpowiednie podanie.


Bogactwo zastawy

Przede wszystkim należy sobie uświadomić, że do podawania zupy nie służą jedynie głębokie talerze, w których zwykle w naszych domach serwuje się tę potrawę. Te owszem, sprawdzają się dobrze w przypadku zup z dodatkami, takich jak barszcz z uszkami, krupnik czy rosół z makaronem, jednak jeśli chodzi o zupy czyste, na przykład barszcz czerwony oraz bulion, warto podać je w bulionówkach. Oryginalnym sposobem na serwowanie zup są też filiżanki i kubeczki z uszkiem. Służą przede wszystkim do zup kremów, do których świetnym dodatkiem są grzanki lub groszek ptysiowy.

Trzeba też w tym miejscu wspomnieć, jak ważnym elementem są wazy obiadowe. Dziś już używane niestety coraz rzadziej, sprawdzają się szczególnie dobrze podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Wazę zawsze należy dopasować do reszty zestawy, zwracając szczególną uwagę na to czy ma ona formę klasyczną czy bardziej nowoczesną. Łyżkę wazową podajemy zwykle już w wazie.


Piękno na talerzu


Zastawa to jednak nie wszystko. Sama potrawa powinna zachęcać do jedzenia. Dlatego warto zadbać o odpowiednie ozdobienie zupy. Mogą je stanowić listki świeżych ziół, takich jak bazylia, koperek czy rozmaryn. Doskonale też będą prezentować się kawałki warzyw oraz fantazyjny kleks ze śmietany, jeśli zupa wymaga zabielenia. Czasem, zwłaszcza jeśli czasu jest niewiele, wystarczy oprószenie talerza przyprawami.


Na koniec warto podkreślić, że liczy się nie tylko wygląd potrawy i piękna zastawa. Cały stół powinien być schludny i estetyczny. Powinny znaleźć się na nim serwetki, ładnie podane przyprawy, a także jeśli miejsce na to pozwala, świeże kwiaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz