Miłośnicy grillowania z pewnością słyszeli o „kociołku” – od jakiegoś
czasu to bardzo modna forma spędzania wolnego czasu i ciekawe
urozmaicenie przyjęcia w ogrodzie czy biwaku. Potrawy przygotowane w
kociołku są smakowite i sycące, jednak zorganizowanie spotkania z
kociołkiem jako głównym punktem kulinarnego programu przyjęcia może
nastręczać pewnych trudności. Jak umilić gościom czas oczekiwania na
smaczne danie z kociołka? Jak przygotować takie przyjęcie? Czym różni
się kociołek myśliwski od węgierskiego? Dzisiaj przygotowałam dla Was
kilka porad na temat „kociołka” :)
„Kociołek” – co to takiego?
Kociołek to nic innego, jak garnek, który stawia się lub zawiesza nad ogniskiem. Najsolidniejsze i najtrwalsze są kociołki żeliwne, dostępne np. tutaj
– wykonane ze stopu żelaza i węgla. Wraz z upływem czasu nabywają one
coraz lepszych właściwości. „Kociołkiem” potocznie nazywamy również
przyjęcie w ogrodzie lub na działce, podczas którego przygotowywane jest
smaczne danie na ogniu. Wbrew pozorom, gotowanie w taki sposób ma długą
tradycję, chociaż dawniej wyglądało odrobinę inaczej. Danie
obgotowywano w żeliwnym garze, a następnie gar zakopywano, by składniki
zmiękły pod wpływem temperatury. Na Śląsku kociołek znany jest pod nazwą
dymfok.
Czym różni się kociołek myśliwski od węgierskiego?
Możecie
spotkać się z dwoma rodzajami kociołków – myśliwskim oraz węgierskim.
Ten pierwszy ustawiany jest bezpośrednio w ognisku, dlatego też
zaopatrzony jest w specjalną pokrywę. Taki kociołek wykładamy liśćmi
białej kapusty lub chrzanu, by poszczególne składniki nie przypaliły
się, a wszystkie produkty, np. ziemniaki, kiełbasa, boczek, kiszona
kapusta – układane są warstwowo. Natomiast kociołek węgierski może być
wykonany z żeliwa lub wysokiej jakości szlachetnej blachy nierdzewnej.
Zawiesza się go nad paleniskiem na specjalnym trójnogu lub innym
zawieszeniu i nie trzeba go przykrywać. Można w nim przyrządzić gulasz,
zupę, bigos, leczo lub potrawkę. Smak specjałów z kociołków jest
oryginalny i nieporównywalny z niczym innym, a ich przygotowywanie to
świetna zabawa. Przepisy na dania kociołkowe bez trudu znajdziecie w
Internecie.
Jak umilić gościom czas oczekiwania na danie z kociołka?
Przygotowanie
kociołkowych przysmaków zabiera trochę czasu – niekiedy garnek musi
stać w ognisku 1 – 2 godziny, by danie było gotowe. W takim wypadku mamy
dwa rozwiązania: kociołek można albo nastawić jeszcze przed przybyciem
gości (ale cóż to za frajda!), albo umilić gościom czas oczekiwania na
danie główne. W jaki sposób? Podczas przyjęcia w ogrodzie lub na działce
możemy serwować naszym bliskim chłodzące napoje, kolorowe drinki, piwo,
staropolski chłodnik lub Carpaccio. Pomysłów jest naprawdę bardzo wiele
– warto pamiętać jedynie o tym, by napitki i przekąski były
lekkostrawne, ponieważ kociołkowe specjały są zazwyczaj sycące.
„Kociołek” staje się coraz popularniejszą formą spędzania wolnego czasu
na świeżym powietrzu. Nieformalne, pełne uroku spotkanie w gronie
najbliższych uświetnione wspólnym przygotowywaniem i oczekiwaniem na
smakowite danie to doskonały pomysł na przyjęcie w ogrodzie :) Warto
zaopatrzyć się w dobrej jakości kociołek – przyda się on również na
biwaku czy na wakacjach pod namiotem. Czas oczekiwania na potrawę może
być wspaniałą zabawą – wszak w wakacje i urlopowe dni mamy więcej
wolnego czasu i warto poświęcić go bliskim :)
W sumie jest to bardzo fajna sprawa i jeśli w ogrodzie mamy takie miejsce to na pewno warto jest z niego korzystać. Ja od razu chciałabym każdemu polecić świetny sklep https://ogrodolandia.pl/ gdzie na pewno każdy znajdzie dla siebie odpowiednie meble ogrodowe.
OdpowiedzUsuń