poniedziałek, 28 stycznia 2013

Jak serwować sałatki?



     Karnawał trwa w najlepsze. Sezon przyjęć i bali to jednak nie jedyny okres w roku, kiedy na naszych stołach goszczą pyszne i zdrowe sałatki :) Dlatego mam nadzieję, że moje dzisiejsze porady przydadzą się Wam w ciągu całego roku. Jak podawać sałatki? Jak wyeksponować je na stole i czym udekorować? Odpowiedź na to i wiele innych pytań znajdziecie w dzisiejszym wpisie :)

     Kolorowe sałatki zazwyczaj wyglądają tak pięknie, że same w sobie stanowią niebanalną ozdobę stołu. Dlatego podajemy je w przezroczystych salaterkach. Reguła ta dotyczy w szczególności sałatek wielowarstwowych, "układanych" z kontrastujących warstw warzyw, owoców lub innych specjałów. Jeśli potrawy dla gości wnosimy na stół tuż przed jedzeniem, a sałatka stanowi dodatek do głównego dania, najlepiej skorzystać właśnie z przezroczystych salaterek. Sprawdzą się również niewielkie miseczki – takie, w jakich serwujemy zupy – kremy. Sałatkę warzywną można także podać bezpośrednio na talerzu, układając ją dekoracyjni na liściu zielonej sałaty. Tradycyjne naczynia można również zastąpić połówkami warzyw. Łódeczki z papryki, pomidorów czy ogórków z pewnością wspaniale będą prezentowały się na stole i jednocześnie – wyśmienicie smakowały :)

     Podczas rozmaitych przyjęć i bankietów sałatki najczęściej serwuje się w dużej salaterce, ustawianej na środku stołu. Wówczas goście sami nakładają sobie porcje, dlatego nie zapomnijcie o zostawieniu dwóch łyżek lub specjalnych szczypców do sałaty. Duża salaterka niekoniecznie musi być przezroczysta. Pięknie prezentują się także porcelanowe miski lub tak modne ostatnio eleganckie naczynia ze stali nierdzewnej.

     Sałatki owocowe serwujemy w podobny sposób, jak sałatki warzywne. Warto jednak wykazać się kreatywnością i podać smakołyk na przykład w wydrążonej połówce melona, arbuza lub ananasa. Sprawdzą się także wszelkie jadalne "naczynia", takie jak wafelkowe kubeczki czy nawet miseczki z ciasta. Zazwyczaj sałatki owocowe są bardzo soczyste, dlatego zadbajcie, by wafelek wylany był czekoladą – wówczas ciasto nie namoknie i potrawa nie przysporzy gościom kłopotu. Sałatki owocowe wspaniale prezentują się również w wysokich kieliszkach lub w szklanych pucharkach.

     Nie mniej ważne niż same sałatki są dodatki do nich. Jogurt, śmietana czy dip nie zawsze pięknie prezentuje się w szklanej salaterce. Dlatego też warto zastanowić się nad podaniem sosu w osobnej sosjerce lub w niewielkich miseczkach do dipów (wówczas każdy z gości powinien dostać osobną porcję). Na stole elegancko będą się prezentowały także dozowniki z oliwą i octem. Najpiękniej wyglądają te przezroczyste, udekorowane gałązką aromatycznych ziół.

     Jeśli sałatkę serwujemy w osobnych naczyniach, trzeba zaopatrzyć gości w odpowiednie sztućce. Najczęściej obok nakrycia układa się więc widelczyk i łyżkę. Niektórzy uważają, że smak sałatek mogą popsuć naczynia i sztućce wykonane z metalu dlatego używają plastikowych, szklanych lub drewnianych elementów garnituru stołowego.

     Serwowanie sałatek nie powinno nikomu sprawić kłopotu. Pamiętajcie, że ważna jest również Wasza kreatywność – smakowite i zdrowe specjały trzeba bowiem odpowiednio udekorować. Może zatem pokusicie się o stworzenie jadalnych ozdób w technice karvingowej? Wszelkie kolorowe dodatki z pewnością ucieszą Waszych gości i będą stanowiły wspaniałe urozmaicenie nie tylko karnawałowych specjałów :)




2 komentarze:

  1. Niestety nie posiadam takich dozowników a są śliczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te na zdjęciu pochodzą z Rosendahlowskiej kolekcji Grand Cru - zdobią je charakterystyczne żłobienia :)

    OdpowiedzUsuń