poniedziałek, 28 stycznia 2013

Jak serwować sałatki?



     Karnawał trwa w najlepsze. Sezon przyjęć i bali to jednak nie jedyny okres w roku, kiedy na naszych stołach goszczą pyszne i zdrowe sałatki :) Dlatego mam nadzieję, że moje dzisiejsze porady przydadzą się Wam w ciągu całego roku. Jak podawać sałatki? Jak wyeksponować je na stole i czym udekorować? Odpowiedź na to i wiele innych pytań znajdziecie w dzisiejszym wpisie :)

     Kolorowe sałatki zazwyczaj wyglądają tak pięknie, że same w sobie stanowią niebanalną ozdobę stołu. Dlatego podajemy je w przezroczystych salaterkach. Reguła ta dotyczy w szczególności sałatek wielowarstwowych, "układanych" z kontrastujących warstw warzyw, owoców lub innych specjałów. Jeśli potrawy dla gości wnosimy na stół tuż przed jedzeniem, a sałatka stanowi dodatek do głównego dania, najlepiej skorzystać właśnie z przezroczystych salaterek. Sprawdzą się również niewielkie miseczki – takie, w jakich serwujemy zupy – kremy. Sałatkę warzywną można także podać bezpośrednio na talerzu, układając ją dekoracyjni na liściu zielonej sałaty. Tradycyjne naczynia można również zastąpić połówkami warzyw. Łódeczki z papryki, pomidorów czy ogórków z pewnością wspaniale będą prezentowały się na stole i jednocześnie – wyśmienicie smakowały :)

     Podczas rozmaitych przyjęć i bankietów sałatki najczęściej serwuje się w dużej salaterce, ustawianej na środku stołu. Wówczas goście sami nakładają sobie porcje, dlatego nie zapomnijcie o zostawieniu dwóch łyżek lub specjalnych szczypców do sałaty. Duża salaterka niekoniecznie musi być przezroczysta. Pięknie prezentują się także porcelanowe miski lub tak modne ostatnio eleganckie naczynia ze stali nierdzewnej.

     Sałatki owocowe serwujemy w podobny sposób, jak sałatki warzywne. Warto jednak wykazać się kreatywnością i podać smakołyk na przykład w wydrążonej połówce melona, arbuza lub ananasa. Sprawdzą się także wszelkie jadalne "naczynia", takie jak wafelkowe kubeczki czy nawet miseczki z ciasta. Zazwyczaj sałatki owocowe są bardzo soczyste, dlatego zadbajcie, by wafelek wylany był czekoladą – wówczas ciasto nie namoknie i potrawa nie przysporzy gościom kłopotu. Sałatki owocowe wspaniale prezentują się również w wysokich kieliszkach lub w szklanych pucharkach.

     Nie mniej ważne niż same sałatki są dodatki do nich. Jogurt, śmietana czy dip nie zawsze pięknie prezentuje się w szklanej salaterce. Dlatego też warto zastanowić się nad podaniem sosu w osobnej sosjerce lub w niewielkich miseczkach do dipów (wówczas każdy z gości powinien dostać osobną porcję). Na stole elegancko będą się prezentowały także dozowniki z oliwą i octem. Najpiękniej wyglądają te przezroczyste, udekorowane gałązką aromatycznych ziół.

     Jeśli sałatkę serwujemy w osobnych naczyniach, trzeba zaopatrzyć gości w odpowiednie sztućce. Najczęściej obok nakrycia układa się więc widelczyk i łyżkę. Niektórzy uważają, że smak sałatek mogą popsuć naczynia i sztućce wykonane z metalu dlatego używają plastikowych, szklanych lub drewnianych elementów garnituru stołowego.

     Serwowanie sałatek nie powinno nikomu sprawić kłopotu. Pamiętajcie, że ważna jest również Wasza kreatywność – smakowite i zdrowe specjały trzeba bowiem odpowiednio udekorować. Może zatem pokusicie się o stworzenie jadalnych ozdób w technice karvingowej? Wszelkie kolorowe dodatki z pewnością ucieszą Waszych gości i będą stanowiły wspaniałe urozmaicenie nie tylko karnawałowych specjałów :)




poniedziałek, 7 stycznia 2013

Modne aranżacje stołowe na Karnawał



     Niedawno hucznie świętowaliśmy nadejście Nowego Roku, który rozpoczął czas karnawałowych zabaw i przyjęć trwających aż po świt. Jeśli planujecie zorganizować taneczne spotkanie w gronie przyjaciół i znajomych, będziecie potrzebowali dobrego pomysłu na efektowne dekoracje pomieszczeń i stołu. Bardzo modne ostatnimi czasy są aranżacje utrzymane w odcieniach czerni przełamanej złotem, srebrem lub bielą. Są one bardzo eleganckie i wytworne, a jednocześnie doskonale sprawdzają się podczas karnawałowych bali trwających nierzadko całą noc.


     Trzeba przyznać, że użycie czarnych dodatków w aranżacjach stołowych to nie lada wyzwanie dekoratorskie i odważny krok. Czerń w naszej kulturze kojarzy się raczej negatywnie. Jednak trudno odmówić tej barwie wyrazistości i elegancji. Dlatego warto spróbować skomponować piękną aranżację stołową używając na przykład czarnego obrusa czy serwetek. Jeśli wolicie bardziej stonowane barwy na stole, zastanówcie się nad odcieniami granatu, indygo lub szarościami – prezentują się nie mniej elegancko, również są modne, a przy tym dekoracje takie są bardziej konwencjonalne.

     Aby aranżacja stołowa nie wydawała się ciężka i przytłaczająca, trzeba przełamać ją innymi kolorami. W tym sezonie modne jest na przykład połączenie czerni ze złotem. Takie zestawienie nadaje stołowi iście karnawałowego przepychu. Wystarczy, że ułożycie na stole gładkie czarne serwetki w pięknych złotych obrączkach, specjalnie do tego celu przeznaczonych. Warto ustawić również porcelanę i kieliszki ze złotymi zdobieniami. Do tego kilka złotych dekoracji, takich jak chociażby świeczniki – i piękna, klasyczna aranżacja stołowa gotowa :)

     Z czernią pięknie koresponduje również srebro i biel. Takie zestawienie kolorystyczne wspaniale sprawdzi się w przypadku bardziej nowoczesnych aranżacji stołowych. Na czarnym obrusie można ułożyć bieżniki przetykane srebrzystą nitką. Modne jest układanie ich w taki sposób, by jeden bieżnik biegł pod dwoma przeciwległymi nakryciami stołu. Z tego względu rozwiązanie to sprawdzi się w przypadku stołów kwadratowych i prostokątnych. Biała porcelana stołowa prezentuje się wspaniale w otoczeniu czarnych i srebrnych dodatków stołowych.

    Wbrew pozorom czerń w aranżacjach stołowych daje wiele możliwości dekoracyjnych. Jeśli nie obawiacie się eksperymentów aranżacyjnych, spróbujcie połączyć na stole czerń z intensywną fuksją. Takie zestawienie stworzone jest na przyjęcie karnawałowe. Jest eleganckie i wesołe zarazem. Na czarnym obrusie pięknie będą prezentowały się intensywnie różowe bieżniki, serwetki i naczynia. Bardzo modne są wszelkiego rodzaju elementy garnituru stołowego z barwionego szkła. W sklepach można znaleźć nawet czarne kieliszki. Będą pasowały idealnie do takiej awangardowej aranżacji.

     Jak widać, czerń może być wspaniałą bazą dla karnawałowych aranżacji stołowych. Warto pamiętać jednak o dodatkach, które sprawią, że całość nie będzie sprawiała ciężkiego, przytłaczającego wrażenia. Dlatego też przy tego typu dekoracjach stołowych sprawdzają się eleganckie winietki, dekoracje na kieliszki, papierowe ozdoby czy nawet dekoracje krzeseł. Nie tylko przyciągają one wzrok, ale również eliminują wrażenie ciężkości.

     Karnawał to piękny czas w roku :) Zimowe noce są jeszcze długie i wspaniała zabawa może trwać i trwać w najlepsze. Jeśli samodzielnie organizujecie przyjęcie, pomyślcie również o tym, by zaskoczyć gości pięknym, nieszablonowym nakryciem stołu. Z pewnością tańcom i zabawom nie będzie końca, ale przy stole goście będą mogli odpocząć i nabrać sił przed kolejnymi godzinami spędzonymi na parkiecie :)