poniedziałek, 14 lipca 2014

Urządzamy „kociołek”!

Miłośnicy grillowania z pewnością słyszeli o „kociołku” – od jakiegoś czasu to bardzo modna forma spędzania wolnego czasu i ciekawe urozmaicenie przyjęcia w ogrodzie czy biwaku. Potrawy przygotowane w kociołku są smakowite i sycące, jednak zorganizowanie spotkania z kociołkiem jako głównym punktem kulinarnego programu przyjęcia może nastręczać pewnych trudności. Jak umilić gościom czas oczekiwania na smaczne danie z kociołka? Jak przygotować takie przyjęcie? Czym różni się kociołek myśliwski od węgierskiego? Dzisiaj przygotowałam dla Was kilka porad na temat „kociołka” :)

„Kociołek” – co to takiego?

Kociołek to nic innego, jak garnek, który stawia się lub zawiesza nad ogniskiem. Najsolidniejsze i najtrwalsze są kociołki żeliwne, dostępne np. tutaj – wykonane ze stopu żelaza i węgla. Wraz z upływem czasu nabywają one coraz lepszych właściwości. „Kociołkiem” potocznie nazywamy również przyjęcie w ogrodzie lub na działce, podczas którego przygotowywane jest smaczne danie na ogniu. Wbrew pozorom, gotowanie w taki sposób ma długą tradycję, chociaż dawniej wyglądało odrobinę inaczej. Danie obgotowywano w żeliwnym garze, a następnie gar zakopywano, by składniki zmiękły pod wpływem temperatury. Na Śląsku kociołek znany jest pod nazwą dymfok.

Czym różni się kociołek myśliwski od węgierskiego?

Możecie spotkać się z dwoma rodzajami kociołków – myśliwskim oraz węgierskim. Ten pierwszy ustawiany jest bezpośrednio w ognisku, dlatego też zaopatrzony jest w specjalną pokrywę. Taki kociołek wykładamy liśćmi białej kapusty lub chrzanu, by poszczególne składniki nie przypaliły się, a wszystkie produkty, np. ziemniaki, kiełbasa, boczek, kiszona kapusta – układane są warstwowo. Natomiast kociołek węgierski może być wykonany z żeliwa lub wysokiej jakości szlachetnej blachy nierdzewnej. Zawiesza się go nad paleniskiem na specjalnym trójnogu lub innym zawieszeniu i nie trzeba go przykrywać. Można w nim przyrządzić gulasz, zupę, bigos, leczo lub potrawkę. Smak specjałów z kociołków jest oryginalny i nieporównywalny z niczym innym, a ich przygotowywanie to świetna zabawa. Przepisy na dania kociołkowe bez trudu znajdziecie w Internecie.

Jak umilić gościom czas oczekiwania na danie z kociołka?

Przygotowanie kociołkowych przysmaków zabiera trochę czasu – niekiedy garnek musi stać w ognisku 1 – 2 godziny, by danie było gotowe. W takim wypadku mamy dwa rozwiązania: kociołek można albo nastawić jeszcze przed przybyciem gości (ale cóż to za frajda!), albo umilić gościom czas oczekiwania na danie główne. W jaki sposób? Podczas przyjęcia w ogrodzie lub na działce możemy serwować naszym bliskim chłodzące napoje, kolorowe drinki, piwo, staropolski chłodnik lub Carpaccio. Pomysłów jest naprawdę bardzo wiele – warto pamiętać jedynie o tym, by napitki i przekąski były lekkostrawne, ponieważ kociołkowe specjały są zazwyczaj sycące.

„Kociołek” staje się coraz popularniejszą formą spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Nieformalne, pełne uroku spotkanie w gronie najbliższych uświetnione wspólnym przygotowywaniem i oczekiwaniem na smakowite danie to doskonały pomysł na przyjęcie w ogrodzie :) Warto zaopatrzyć się w dobrej jakości kociołek – przyda się on również na biwaku czy na wakacjach pod namiotem. Czas oczekiwania na potrawę może być wspaniałą zabawą – wszak w wakacje i urlopowe dni mamy więcej wolnego czasu i warto poświęcić go bliskim :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz