wtorek, 22 listopada 2016

Naczynia do zapiekania

Nie ulega wątpliwości, że mało kto wyobraża sobie życie bez takich pyszności jak pieczone mięso, duszone ryby czy słodkie wypieki jak u mamy. Ciężko jest zatem obejść się bez piekarnika z termoobiegiem, a tym bardziej bez naczyń, w których można przygotować te wszystkie potrawy. W jaki sposób wybrać odpowiednie naczynia do zapiekania? Z pewnością warto poznać kilka cennych wskazówek zanim wybierzemy się na zakupy.



Wygląd ma znaczenie


W dzisiejszych czasach bardzo dużą wagę przywiązuje się do ładnego i estetycznego wyglądu oraz do nowoczesnej stylistyki, która świetnie sprawdza się w modnych i oszczędnych aranżacjach. Nic zatem dziwnego, że nawet zwykłe garnki i akcesoria kuchenne kupujemy z myślą o tym, jak będą się komponować z pozostałymi elementami wystroju. Właśnie dlatego warto kupować takie naczynia i urządzenia, które będą nie tylko funkcjonalne, ale również ładne i modne.

Funkcjonalność na pierwszym planie


Kształt naczynia do zapiekania jest uzależniony od tego jaka potrwa będzie w nim przygotowywana. Jeśli mamy zamiar sporadycznie piec proste zapiekanki z pewnością wystarczy nieduże oraz niezbyt wysokie naczynie. Z kolei  dla amatorów pieczonych mięs lub słodkości idealne będą naczynia większych rozmiarów, które składają się czasem na zestawy pakowane po kilku sztuk, o zróżnicowanej wielkości oraz pojemności. Naczynia do zapiekania powinny być przede wszystkim pozbawione kantów i ostrych rogów ponieważ z nieco bardziej zaokrąglonych przestrzeni o wiele łatwiej jest wyjąć upieczone ciasto lub potrawę.

Materiał też jest istotny


Niebagatelne znaczenie ma również rodzaj i jakość surowca, z którego jest wykonana brytfanna żaroodporna. Naczynia szklane idealnie nadają się do zapiekanek, do mięs oraz ryb. Z kolei formy silikonowe lub aluminiowe najlepiej sprawdzą się w przypadku pieczenia ciast i różnego rodzaju słodkości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz