wtorek, 16 sierpnia 2011

Sprawdzone sposoby na udanego grilla


Sezon grillowy w pełni, dlatego dzisiaj podzielę się z Wami sprawdzonymi sposobami na udane grill party. Najlepszą porą na grilla jest oczywiście późne popołudnie i wieczór, gdyż wtedy temperatura nie jest już tak wysoka, jak podczas upalnego dnia. Całe lato i początek jesieni to wymarzony czas, by spotkać się z rodziną i przyjaciółmi w ogrodzie lub na działce rekreacyjnej. Przygotowanie grilla nie jest trudne, jednak z pewnością pomogą Wam sprawdzone porady, dzięki którym wszystko będzie dopięte na ostatni guzik. Ważne są wypróbowane potrawy oraz przyprawy, bez których nie sposób się obejść. No i oczywiście akcesoria grillowe, które ułatwią przygotowywanie i podawanie posiłku.

Menu na grilla  
Najczęściej na grillu przygotowujemy kiełbaski, ale menu złożone tylko z nich byłoby bardzo ubogie – nawet jeśli są to specjalne grillowe kiełbaski z cebulą i czosnkiem. Dla małych dzieci można przygotować grillowane parówki – jestem pewna, że dorosłym też będą smakowały :) Prawdziwa uczta obejmuje jednak również szaszłyki z grilla, do których można wykorzystać różne rodzaje mięsa: wieprzowinę, wołowinę lub drób – zależnie od Waszego gustu. Sekret udanych szaszłyków tkwi jednak w dodatkach. Najbardziej popularne z nich to kolorowa papryka, cukinia, cebula (także czerwona), ananas – i oczywiście przyprawy. Popularnym grillowanym przysmakiem jest również kaszanka z cebulką, którą przygotowuje się w folii aluminiowej lub na specjalnej tacce. Nie można zapomnieć również o grillowanej rybie. Co ciekawe, z ryb również można przyrządzić wspaniale szaszłyki – na przykład z łososia z krewetkami i warzywami. Smakowite są również steki albo karkówka z grilla. Nawet zwyczajne piersi z kurczaka wspaniale smakują z rusztu. Nie zapomnijcie również o zapiekanych ziemniakach,  grillowanych tostach i sałatkach z sezonowych warzyw, które stanowią idealne i zdrowe uzupełnienie posiłku. Niektóre osoby będą zachwycone również smakiem nie tylko grillowanych warzyw, ale również owoców – szczególnie egzotycznych.

Przyprawy – grillowy niezbędnik   
Potrawy z grilla są pyszne, zdrowe i wspaniale wyglądają na talerzach. Dużą rolę odgrywają przyprawy użyte do wzbogacenia smaku potraw. W sklepach znajdziecie gotowe mieszanki do potraw z grilla oraz wyśmienite marynaty, które również przydadzą się do różnego rodzaju mięs. Mimo że grillowane potrawy zawierają mniej tłuszczu niż inne dania, nadal mogą być ciężkostrawne – zwłaszcza w dużych ilościach. Dlatego dobrze jest przyprawić je majerankiem. Świetnie komponuje się on z innymi ziołami, na przykład z tymiankiem. Z kolei karkówkę – przygotowaną wcześniej w marynacie z białego wina, oregano i bazylii – dobrze posypać jest przed grillowaniem również lubczykiem. Kurczak i piersi drobiowe dobrze komponują się z ostrymi przyprawami, takimi jak chili, papryka i kolorowy pieprz. Skrzydełka w marynacie z miodu, papryczki chili i pieprzu powinny zostać przygotowane dobę przed grillowaniem. Zasada ta dotyczy większości marynat.

Akcesoria grillowe
Trudno wyobrazić sobie udanego grilla bez kilku niezbędnych przedmiotów. Przede wszystkim dobrze jest zaopatrzyć się w aluminiowe tacki, na których można usmażyć zarówno mięso, jak i rybę. Jednakże nie są one zbyt estetyczne. Czasem trudno jest zabrać w podróż całego grilla. Rozwiązaniem w obu wypadkach jest płyta żeliwna z nóżkami. Można ją wygodnie ustawić nad ogniskiem lub paleniskiem. Takie płyty są dużo bardziej praktyczne od tradycyjnego grilla, zwłaszcza jeśli wyposażone są w powierzchnię do grillowania i do smażenia. Przydadzą się Wam również specjalne szczypce do przewracania mięsa oraz szpikulce do szaszłyków. Niezastąpione są także sztućce do steków. Widelec do steków można rozpoznać po trzech ząbkach, natomiast nożyk najczęściej jest ząbkowany, co znacznie ułatwia krojenie. Jeśli grill urządzany jest w ogrodzie, nie zapominajcie o sztućcach do ryb. Niezastąpione są również sztućce do sałaty – szczególnie poręczne i wygodne są specjalne szczypce. Jeżeli chodzi o najbardziej praktyczną zastawę stołową na grilla, sprawdzą się wszelkiego rodzaju plastikowe naczynia. Alternatywą dla nich jest melamina – jeszcze trwalszy materiał. Aby również napoje były pięknie podane, przydadzą się dzbanki i karafki na wodę oraz do wina.
  
Grill to wspaniała okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych – krewnych i przyjaciół. Wspólne przyrządzanie posiłków bardzo zbliża i może być bardzo radosne. Większość Pań cieszy się z pewnością z tych kilku godzin, kiedy to Panowie są szefami kuchni ;) Biorąc pod uwagę wrodzone predyspozycje mężczyzn do gotowania, nic dziwnego, że grillowanie to jedna z ulubionych – i najsmaczniejszych, rozrywek Polaków i Amerykanów :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz