Kuchnia koszerna jest jedną z najbardziej
rozpoznawalnych i popularnych kuchni na świecie. Większości z nas słowo to
kojarzy się przede wszystkim z kulturą żydowską, trzeba jednak pamiętać, że
również Muzułmanie muszą przestrzegać wielu restrykcyjnych norm dotyczących
przygotowywania i spożywania pokarmów. Nie ulega jednak wątpliwości, że kuchnia
koszerna jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych na świecie, podobnie jak
włoska, tajska, grecka czy chińska. Wiele gwiazd Hollywood bardzo chwali sobie
tradycyjny, koszerny sposób odżywiania i chyba śmiało można powiedzieć, że
staje się on coraz bardziej modny. Ciekawostką jest również fakt, że w wielu
krajach (zwłaszcza na Zachodzie) możemy natknąć się na jedną z restauracji Mc
Donald’s z szyldem Kosher :)
Koszerna,
czyli jaka?
Słowo koszerny
oznacza tyle, co czysty, dozwolony. Przeciwieństwem potraw
koszernych są trefne. Domyślacie się
zapewne, że nie chodzi wyłącznie o higienę przygotowywania posiłków, ale
również o sposób pozyskiwania produktów żywnościowych, ich przechowywanie, a
nawet używanie przyborów kuchennych. Restrykcyjne normy na ten temat zawarte są
w Pięcioksięgu Mojżeszowym, czyli w Torze. Ich interpretacją zajmują się
rabini. 5 pierwszych ksiąg Starego Testamentu w religii chrześcijańskiej
odpowiada Torze, można więc z łatwością sprawdzić źródło owych nakazów. Poniżej
znajdziecie najważniejsze zasady koszerności pożywienia:
- można spożywać mięso wyłącznie zwierząt hodowlanych, parzystokopytnych lub przeżuwających. Z pewnością słyszeliście o tym nakazie, który wyklucza spożywanie wieprzowiny. Dotyczy to także np. mięsa zająca. Prawo to oznacza również, że nie wolno jeść mięsa drapieżników.
- zwierzęta hodowlane powinny być zabijane w humanitarny sposób, oszczędzający cierpienia – nie poprzez uduszenie, ale najlepiej przez upływ krwi. Krew nie jest przeznaczona do spożycia, a wszelkie mięsa trzeba poddać moczeniu i płukaniu, by pozbyć się krwi.
- mleko wyżej wymienionych zwierząt może być spożywane, ale nigdy w połączeniu z mięsem. Między posiłkiem mlecznym a mięsnym trzeba zachować kilkugodzinną przerwę.
- ze stworzeń wodnych koszerne są tylko te, które mają łuski i płetwy. Niejadalne są skorupiaki i owady.
- spośród ptactwa koszerne są tylko zwierzęta hodowlane, takie jak kury, kaczki i gęsi oraz składane przez nie jaja.
- zakazane jest spożywanie padliny oraz zwierząt ze skazą, czyli z jakąś wadą w budowie anatomicznej zarówno zewnętrznej, jak i wewnętrznej.
- koszerne warzywa nie mogą być nadgryzione przez owady. Ta sama zasada dotyczy owoców, a dodatkowo mogą one pochodzić wyłącznie z drzew minimum 3-letnich.
- przybory kuchenne, które dotykały mięsa, nie mogą dotknąć mleka i odwrotnie. Chodzi tu zarówno o sztućce, talerze, miski i półmiski, jak i szafki kuchenne czy blaty, na których przygotowuje się pożywienie.
- po umyciu naczyń i sztućców należy dodatkowo opłukać je zimną wodą.
- niektóre potrawy i napoje są koszerne jedynie wówczas, gdy przygotuje je Żyd. Tak jest na przykład w przypadku wina.
Prawdy
i mity na temat kuchni koszernej
Potrawa koszerna to
niekoniecznie coś, co zostało sporządzone na podstawie tradycyjnej receptury.
Certyfikat koszerności ma np. Coca Cola, a nie jest to narodowa potrawa
żydowska. Koszerność to cecha pożywienia. Znajdziecie wiele tak zwanych restauracji
"koszernych", które w rzeczywistości serwują jedynie dania kuchni
żydowskiej. Są jednak i takie, w których żywność jest zaakceptowana przez
rabinów i posiada stosowne certyfikaty. Nie jest prawdą, że przygotowanie
koszernej żywności zawsze wymaga przeprowadzenia specjalnych rytuałów, chociaż
oczywiście możemy mówić chociażby o rytualnym uboju zwierząt. Na przykład
koszerna sałata to taka, która została dokładnie… opłukana – tak, by w liściach
nie znalazł się żaden owad.
Mówi się, że nakaz spożywania koszernej
żywności w czasach, gdy naród żydowski zamieszkiwał tereny pustynne, a tryb
życia wiązał się z częstym przemieszczaniem, był czymś zupełnie nowoczesnym i
higienicznym. Dla wielu osób – różnych wyznań, kuchnia koszerna jest współcześnie
czymś znacznie ważniejszym, bo wynika z intelektualnych poszukiwań i odwołuje
się do tradycyjnych, duchowych wartości. Stąd rosnąca popularność koszernego
stylu odżywiania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz