poniedziałek, 16 lipca 2012

Pokarm dla ciała i duszy – O kuchni koszernej



      Kuchnia koszerna jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych i popularnych kuchni na świecie. Większości z nas słowo to kojarzy się przede wszystkim z kulturą żydowską, trzeba jednak pamiętać, że również Muzułmanie muszą przestrzegać wielu restrykcyjnych norm dotyczących przygotowywania i spożywania pokarmów. Nie ulega jednak wątpliwości, że kuchnia koszerna jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych na świecie, podobnie jak włoska, tajska, grecka czy chińska. Wiele gwiazd Hollywood bardzo chwali sobie tradycyjny, koszerny sposób odżywiania i chyba śmiało można powiedzieć, że staje się on coraz bardziej modny. Ciekawostką jest również fakt, że w wielu krajach (zwłaszcza na Zachodzie) możemy natknąć się na jedną z restauracji Mc Donald’s z szyldem Kosher :) 

Koszerna, czyli jaka?
     Słowo koszerny oznacza tyle, co czysty, dozwolony. Przeciwieństwem potraw koszernych są trefne. Domyślacie się zapewne, że nie chodzi wyłącznie o higienę przygotowywania posiłków, ale również o sposób pozyskiwania produktów żywnościowych, ich przechowywanie, a nawet używanie przyborów kuchennych. Restrykcyjne normy na ten temat zawarte są w Pięcioksięgu Mojżeszowym, czyli w Torze. Ich interpretacją zajmują się rabini. 5 pierwszych ksiąg Starego Testamentu w religii chrześcijańskiej odpowiada Torze, można więc z łatwością sprawdzić źródło owych nakazów. Poniżej znajdziecie najważniejsze zasady koszerności pożywienia:
  • można spożywać mięso wyłącznie zwierząt hodowlanych, parzystokopytnych lub przeżuwających. Z pewnością słyszeliście o tym nakazie, który wyklucza spożywanie wieprzowiny. Dotyczy to także np. mięsa zająca. Prawo to oznacza również, że nie wolno jeść mięsa drapieżników.
  • zwierzęta hodowlane powinny być zabijane w humanitarny sposób, oszczędzający cierpienia – nie poprzez uduszenie, ale najlepiej przez upływ krwi. Krew nie jest przeznaczona do spożycia, a wszelkie mięsa trzeba poddać moczeniu i płukaniu, by pozbyć się krwi.
  • mleko wyżej wymienionych zwierząt może być spożywane, ale nigdy w połączeniu z mięsem. Między posiłkiem mlecznym a mięsnym trzeba zachować kilkugodzinną przerwę.
  • ze stworzeń wodnych koszerne są tylko te, które mają łuski i płetwy. Niejadalne są skorupiaki i owady.
  • spośród ptactwa koszerne są tylko zwierzęta hodowlane, takie jak kury, kaczki i gęsi oraz składane przez nie jaja.
  • zakazane jest spożywanie padliny oraz zwierząt ze skazą, czyli z jakąś wadą w budowie anatomicznej zarówno zewnętrznej, jak i wewnętrznej.
  • koszerne warzywa nie mogą być nadgryzione przez owady. Ta sama zasada dotyczy owoców, a dodatkowo mogą one pochodzić wyłącznie z drzew minimum 3-letnich.
  • przybory kuchenne, które dotykały mięsa, nie mogą dotknąć mleka i odwrotnie. Chodzi tu zarówno  o sztućce, talerze, miski i półmiski, jak i szafki kuchenne czy blaty, na których przygotowuje się pożywienie.
  • po umyciu naczyń i sztućców należy dodatkowo opłukać je zimną wodą.
  • niektóre potrawy i napoje są koszerne jedynie wówczas, gdy przygotuje je Żyd. Tak jest na przykład w przypadku wina.
Prawdy i mity na temat kuchni koszernej
    Potrawa koszerna to niekoniecznie coś, co zostało sporządzone na podstawie tradycyjnej receptury. Certyfikat koszerności ma np. Coca Cola, a nie jest to narodowa potrawa żydowska. Koszerność to cecha pożywienia. Znajdziecie wiele tak zwanych restauracji "koszernych", które w rzeczywistości serwują jedynie dania kuchni żydowskiej. Są jednak i takie, w których żywność jest zaakceptowana przez rabinów i posiada stosowne certyfikaty. Nie jest prawdą, że przygotowanie koszernej żywności zawsze wymaga przeprowadzenia specjalnych rytuałów, chociaż oczywiście możemy mówić chociażby o rytualnym uboju zwierząt. Na przykład koszerna sałata to taka, która została dokładnie… opłukana – tak, by w liściach nie znalazł się żaden owad.
     Mówi się, że nakaz spożywania koszernej żywności w czasach, gdy naród żydowski zamieszkiwał tereny pustynne, a tryb życia wiązał się z częstym przemieszczaniem, był czymś zupełnie nowoczesnym i higienicznym. Dla wielu osób – różnych wyznań, kuchnia koszerna jest współcześnie czymś znacznie ważniejszym, bo wynika z intelektualnych poszukiwań i odwołuje się do tradycyjnych, duchowych wartości. Stąd rosnąca popularność koszernego stylu odżywiania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz