Przygotowywanie
domowych przetworów uważane było dawniej za objaw zapobiegliwości i
gospodarności. Z czasem jednak, w miarę jak sklepowe półki zapełniały się coraz
bardziej wyszukanymi produktami spożywczymi, gromadzenie zapasów na zimę
przestało być tak powszechnym zjawiskiem jak niegdyś. Z pewnością pamiętacie
wspaniałe kompoty, dżemy i konfitury swoich babć i mam :) Współcześnie brakuje
nam czasu na pichcenie pracochłonnych przetworów domowych. A może jednak warto?
Powidła ze sklepu to nie to samo, co usmażony samodzielnie smakołyk. Nawet jeśli
nie macie własnego ogródka lub działki, doskonałej jakości owoce i warzywa
można kupić na tradycyjnym targu u starszego pana, który całe życie poświęcił
uprawie i sprzedaży płodów rolnych. Tacy ludzie naprawdę jeszcze istnieją! ;)
Słoiki,
weki i zakrętki
Jeśli postanowicie już przygotować
tego lata mały zapas na zimę w postaci ulubionych przetworów, koniecznie
będziecie potrzebować słoików. Nasze mamy i babcie znały dwa rodzaje tych
naczyń: weki, czyli słoje z gumową
obręczą dociskaną wyprofilowanym wieczkiem (dzisiaj często sprzedawany jest w
nich miód) oraz słoiki typu twist – z
tradycyjną zakrętką. W wielu domach praktykowano zwyczaj zbierania słoików po
rozmaitych produktach spożywczych. Jeśli jednak nie macie takiego zapasu
naczyń, nie załamujcie rąk :) Niekiedy nawet w marketach w okresie letnim można
kupić zarówno słoje, jak i pasujące do nich zakrętki.
Musicie wiedzieć, że
zakrętki sprawiają najwięcej kłopotu każdej gospodyni domowej :) Nie dość, że
mają różne rozmiary, wykazują dodatkowo tendencję do uporczywego "nie
chwytania" ;) Bardzo ważne jest, by słoik z przygotowanymi specjałami był
szczelnie zamknięty – tylko wówczas pasteryzowanie ma sens. Zazwyczaj doskonale
można wyczuć podczas zakręcania przetworów, że pokrywka wyrobiła się i leży
zbyt luźno. Jeśli po otworzeniu słoika zimą zauważymy biały nalot lub poczujemy
nieprzyjemny, kwaśny zapach, oznacza to, że naczynie było nieszczelnie
zamknięte i nasze konfitury niestety nie nadają się do jedzenia.
Nieco więcej uwagi
chciałabym poświecić dużym słojom na ogórki. Również można je kupić w sklepach –
niekiedy nawet naczynia te mają urocze zdobienia w postaci wypukłych motywów
owocowo – warzywnych. Ogórki kiszone, które planujemy spałaszować najszybciej
jak to możliwe (tzw. ogórki małosolne) nie wymagają zakręcenia – odstawiamy je
w ciepłe miejsce przykrywając słój talerzykiem. Ogórki kiszone przygotowywane
na zimę zakręcamy, ale nie zagotowujemy słoików! Gotowania wymagają natomiast zakręcone
słoiki z ogórkami konserwowymi, z korniszonami.
Domowe
przetwory na stole
Słoiki typu twist nie należą, niestety, do
najbardziej estetycznych naczyń, zwłaszcza po kilku miesiącach przechowywania w
piwnicy. Dotyczy to szczególnie zakrętek, na których osiada kurz. Poza tym
zakrętka z logo producenta majonezu, ani nawet kupna blaszana nie mają w sobie
nic atrakcyjnego :) Jednak świetną zabawą jest ozdabianie słoików. Wystarczy,
że zakrętkę owiniemy kawałkiem kolorowej ceratki stołowej i przewiążemy
sznureczkiem lub tasiemką. Takie rozwiązanie jest o tyle praktyczne, że
wystarczy przetrzeć ceratkę mokrą ściereczką, by znów wyglądała pięknie – nawet
po długim czasie. Dobrym pomysłem jest również ozdabianie zakrętek
serwetkami papierowymi lub materiałowymi – jednak na pewno będą one brudne i
zakurzone, dlatego robimy to dopiero przed podaniem na stół. Pamiętajcie
również o przygotowaniu etykiet opisujących przetwory, na których znajdą się na
przykład takie informacje: Konfitura
porzeczkowa, lipiec 2012. Ponieważ
wiele osób chętnie dołącza słoiczek przetworów własnej roboty do prezentów
gwiazdkowych, można umieścić na nim cytat lub fragment wiersza – oczywiście na
temat domu lub kuchni :)
Podejrzewam, że po
lekturze tego wpisu zostaje pewien niedosyt. Brakuje przecież bardzo ważnej
kwestii! Nie podzieliłam się z Wami żadnym przepisem – z premedytacją ;) Koniecznie
poproście o przepisy na przetwory owocowe i warzywne swoje mamy lub babcie.
Bardzo ważnym składnikiem jest bowiem serce włożone w przygotowanie zimowych
zapasów. Smaku dzieciństwa nie zastąpi najlepsza nawet porada.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz