sobota, 6 października 2012

Jak przygotować fondue?



     Fondue wspaniale sprawdzi się podczas rozmaitych spotkań w gronie najbliższych. Ponieważ jednak nie jest to popularna potrawa w naszym kraju, przygotowałam dla Was dzisiaj kilka praktycznych wskazówek jak przygotować ten wyszukany przysmak. Mam nadzieję, że ułatwią Wam one kulinarne eksperymenty z przepisami kuchni szwajcarskiej :) Czasem wystarczy bowiem proste rozwiązanie, by każda potrawa – nawet tak niezwykła jak fondue, udała się wyśmienicie. Uśmiechy na twarzach najbliższych z pewnością będą największą nagrodą za wysiłek włożony w przygotowanie niezwykłego obiadu czy kolacji :)

Odpowiedni kociołek to podstawa
     Do przygotowania fondue z pewnością przyda się specjalny zestaw naczyń. Najważniejszy jest odpowiedni dobór kociołka, w którym będziecie rozpuszczali sery żółte. Najlepiej, by był on wykonany z materiału ceramicznego – takie naczynia sprawdzają się wyśmienicie w przypadku fondue serowego czy czekoladowego. Poza tym elegancka porcelana najpiękniej prezentuje się na stole. Inne rodzaje fondue, np. mięsne, lepiej jednak przyrządzić w żelaznym naczyniu.

Podgrzewanie fondue
     Fondue nie byłoby tak niezwykłą potrawą, gdyby nie podgrzewanie jej bezpośrednio w trakcie serwowania. W zestawach do fondue, jakie możecie znaleźć w sklepach znajdują się najczęściej specjalne palniki gazowe, nad którymi ustawia się kociołek. Jednak sprawdzą się także tradycyjne podgrzewacze herbaciane, jakie ustawiamy pod imbrykami z herbatą – szczególnie w przypadku fondue czekoladowego i serowego, które przygotujemy wcześniej na kuchence. Podgrzewacze typu tea-light pomogą utrzymać odpowiednią temperaturę potrawy i zapobiegną jej zastyganiu.

By fondue serowe zawsze się udawało
     W przypadku fondue serowego pamiętajcie o tym, by odpowiednio przygotować kociołek – można na przykład nasmarować naczynie czosnkiem. Doda on nie tylko wspaniałego aromatu potrawie, ale również zapobiegnie przywieraniu sera do ścianek naczynia. Wielu kucharzy podkreśla, że dobrze jest najpierw rozpuścić ser w rondelku, na tradycyjnej kuchence, a dopiero później przełożyć go do kociołka.

Słodkie fondue nie tylko z czekolady
     Czekoladowe fondue nie jest trudne w przygotowaniu, jednak warto pamiętać o kilku dodatkach. Przyrządzanie potrawy można rozpocząć w kociołku. Najpierw wlewamy do niego niepełną szklankę śmietanki, a dopiero potem rozpuszczamy dwie tabliczki czekolady. Aby urozmaicić nieco danie, można do czekolady dodać odrobinę alkoholu, np. brandy, likieru lub rumu. Niektórzy dodają do czekoladowego fondue również łyżeczkę masła.

     Fondue nie jest trudne w przygotowaniu, a przy tym tak nieszablonowo podawana potrawa uświetni każde spotkanie przy stole. Wspólne biesiadowanie wokół kociołka z pewnością dostarczy wielu radosnych przeżyć, wywoła uśmiech na twarzach najbliższych i uatrakcyjni popołudnie lub wieczór spędzony w domu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz