Fondue wspaniale sprawdzi się podczas
rozmaitych spotkań w gronie najbliższych. Ponieważ jednak nie jest to popularna
potrawa w naszym kraju, przygotowałam dla Was dzisiaj kilka praktycznych
wskazówek jak przygotować ten wyszukany przysmak. Mam nadzieję, że ułatwią Wam
one kulinarne eksperymenty z przepisami kuchni szwajcarskiej :) Czasem
wystarczy bowiem proste rozwiązanie, by każda potrawa – nawet tak niezwykła jak
fondue, udała się wyśmienicie. Uśmiechy na twarzach najbliższych z pewnością
będą największą nagrodą za wysiłek włożony w przygotowanie niezwykłego obiadu
czy kolacji :)
Odpowiedni
kociołek to podstawa
Do przygotowania fondue z pewnością przyda
się specjalny zestaw naczyń. Najważniejszy jest odpowiedni dobór kociołka, w
którym będziecie rozpuszczali sery żółte. Najlepiej, by był on wykonany z
materiału ceramicznego – takie naczynia sprawdzają się wyśmienicie w przypadku
fondue serowego czy czekoladowego. Poza tym elegancka porcelana najpiękniej
prezentuje się na stole. Inne rodzaje fondue, np. mięsne, lepiej jednak przyrządzić
w żelaznym naczyniu.
Podgrzewanie
fondue
Fondue nie byłoby tak niezwykłą potrawą,
gdyby nie podgrzewanie jej bezpośrednio w trakcie serwowania. W zestawach do fondue,
jakie możecie znaleźć w sklepach znajdują się najczęściej specjalne palniki
gazowe, nad którymi ustawia się kociołek. Jednak sprawdzą się także tradycyjne
podgrzewacze herbaciane, jakie ustawiamy pod imbrykami z herbatą – szczególnie w
przypadku fondue czekoladowego i serowego, które przygotujemy wcześniej na
kuchence. Podgrzewacze typu tea-light pomogą utrzymać odpowiednią temperaturę
potrawy i zapobiegną jej zastyganiu.
By
fondue serowe zawsze się udawało
W przypadku fondue serowego pamiętajcie o
tym, by odpowiednio przygotować kociołek – można na przykład nasmarować
naczynie czosnkiem. Doda on nie tylko wspaniałego aromatu potrawie, ale również
zapobiegnie przywieraniu sera do ścianek naczynia. Wielu kucharzy podkreśla, że
dobrze jest najpierw rozpuścić ser w rondelku, na tradycyjnej kuchence, a
dopiero później przełożyć go do kociołka.
Słodkie
fondue nie tylko z czekolady
Czekoladowe fondue nie jest trudne w
przygotowaniu, jednak warto pamiętać o kilku dodatkach. Przyrządzanie potrawy
można rozpocząć w kociołku. Najpierw wlewamy do niego niepełną szklankę
śmietanki, a dopiero potem rozpuszczamy dwie tabliczki czekolady. Aby
urozmaicić nieco danie, można do czekolady dodać odrobinę alkoholu, np. brandy,
likieru lub rumu. Niektórzy dodają do czekoladowego fondue również łyżeczkę
masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz