piątek, 28 września 2012

Wszystko na temat rodzajów fondue




     Każdy lubi spotkania w gronie krewnych i przyjaciół. Dobrym pomysłem jest podjęcie najbliższych nietypowym daniem – smakowitym fondue. W naszym kraju nie jest ono jeszcze popularne, ale coraz częściej słyszy się o nim w programach kulinarnych, a w sklepach bez trudu można znaleźć eleganckie zestawy do przygotowania tego przysmaku. Fondue świetnie sprawdzi się podczas długich jesiennych i zimowych wieczorów, kiedy w domowym zaciszu będziemy mogli cieszyć się obecnością najbliższych, radosną atmosferą i małymi arcydziełami sztuki kulinarnej :)

Klasyczne fondue serowe
     Tradycyjne fondue serowe pochodzi ze Szwajcarii. Szwajcarscy górale wykorzystywali do jego przygotowania zeschły ser, by nie marnować jedzenia podczas długiej zimy. Fondue jest pożywne, wręcz kaloryczne, jednak wspaniale sprawdza się podczas spotkań towarzyskich, kiedy wokół garnka z roztopionym serem żartom i rozmowom nie ma końca. Jak zrobić własne fondue? Będziemy potrzebowali dwóch gatunków sera (najlepiej, by był to ementaler i gruyère), wytrawnego białego wina, odrobiny kirszu i ewentualnie mąki ziemniaczanej, która zapobiegnie "zważeniu się" sera. Jako dodatki do zamaczania można podać pokrojoną bagietkę i warzywa tj. brokuły. Niektórzy przyprawiają danie gałką muszkatołową, białym pieprzem i specjalną mieszanką ziół. Z fondue serowym wiąże się pewien przesąd – kto zgubi bagietkę w garnku z serem, funduje przyjaciołom kolejną butelkę białego wina :)

Coś dla łasuchów – fondue czekoladowe
     Fondue czekoladowe jest słodką wersją tradycyjnego serowego przysmaku. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy bowiem rozpuścić w garnku lub specjalnym naczyniu mleczną czekoladę. Obecnie popularne są również fontanny czekoladowe, bardzo podobne w swojej idei do fondue czekoladowego – pojawiają się zazwyczaj na ślubach. Co podać do zamaczania? Wszelkiego rodzaju owoce – truskawki, cytrusy, kiwi, a także słodkości – pianki itp. Wcześniej trzeba upewnić się, że nie rozpuszczą się one w ciepłej czekoladzie. Fondue czekoladowe sprawdzi się szczególnie podczas romantycznych wieczorów we dwoje, ponieważ czekolada uważana jest za afrodyzjak :)

Fondue mięsne
     W przypadku fondue mięsnego (nazywanego też burgundzkim), w garnku smażymy na oleju kawałki polędwicy lub rostbefu. Wszystkie czynności związane z przygotowaniem posiłku odbywają się przy stole. Goście mają na swoich talerzach minimum trzy rodzaje sosów, w których maczają usmażone mięso. Jest to chyba najbardziej kaloryczna wersja fondue.

W wersji light – fondue bulionowe
     Fondue bulionowe jest najmniej kaloryczne. Na bulionie można przygotować zarówno mięsa, jak i warzywa, które później goście maczają w sosach.

     Przygotowanie fondue nie powinno nastręczać większych trudności. Wystarczy dobry przepis i pomysł na ciekawe spotkanie gotowy :) Chociaż większość rodzajów fondue jest raczej kaloryczna, czasem dobrze jest ugościć swoich najbliższych prawdziwym przysmakiem. Pamiętajcie jednak, że nie wszyscy lubią sery pleśniowe (z nich także można przygotować fondue) – ich zapach potrafi niektórych odstraszyć od posiłku ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz