Każdy lubi spotkania w gronie krewnych i
przyjaciół. Dobrym pomysłem jest podjęcie najbliższych nietypowym daniem –
smakowitym fondue. W naszym kraju nie jest ono jeszcze popularne, ale coraz
częściej słyszy się o nim w programach kulinarnych, a w sklepach bez trudu
można znaleźć eleganckie zestawy do przygotowania tego przysmaku. Fondue świetnie
sprawdzi się podczas długich jesiennych i zimowych wieczorów, kiedy w domowym
zaciszu będziemy mogli cieszyć się obecnością najbliższych, radosną atmosferą i
małymi arcydziełami sztuki kulinarnej :)
Klasyczne
fondue serowe
Tradycyjne fondue serowe pochodzi ze Szwajcarii.
Szwajcarscy górale wykorzystywali do jego przygotowania zeschły ser, by nie
marnować jedzenia podczas długiej zimy. Fondue jest pożywne, wręcz kaloryczne,
jednak wspaniale sprawdza się podczas spotkań towarzyskich, kiedy wokół garnka
z roztopionym serem żartom i rozmowom nie ma końca. Jak zrobić własne fondue?
Będziemy potrzebowali dwóch gatunków sera (najlepiej, by był to ementaler i
gruyère), wytrawnego białego wina, odrobiny kirszu i ewentualnie mąki ziemniaczanej,
która zapobiegnie "zważeniu się" sera. Jako dodatki do zamaczania
można podać pokrojoną bagietkę i warzywa tj. brokuły. Niektórzy przyprawiają
danie gałką muszkatołową, białym pieprzem i specjalną mieszanką ziół. Z fondue
serowym wiąże się pewien przesąd – kto zgubi bagietkę w garnku z serem, funduje
przyjaciołom kolejną butelkę białego wina :)
Coś
dla łasuchów – fondue czekoladowe
Fondue czekoladowe jest słodką wersją
tradycyjnego serowego przysmaku. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy
bowiem rozpuścić w garnku lub specjalnym naczyniu mleczną czekoladę. Obecnie
popularne są również fontanny czekoladowe, bardzo podobne w swojej idei do
fondue czekoladowego – pojawiają się zazwyczaj na ślubach. Co podać do
zamaczania? Wszelkiego rodzaju owoce – truskawki, cytrusy, kiwi, a także
słodkości – pianki itp. Wcześniej trzeba upewnić się, że nie rozpuszczą się one
w ciepłej czekoladzie. Fondue czekoladowe sprawdzi się szczególnie podczas
romantycznych wieczorów we dwoje, ponieważ czekolada uważana jest za afrodyzjak
:)
Fondue
mięsne
W przypadku fondue mięsnego (nazywanego
też burgundzkim), w garnku smażymy na oleju kawałki polędwicy lub rostbefu.
Wszystkie czynności związane z przygotowaniem posiłku odbywają się przy stole.
Goście mają na swoich talerzach minimum trzy rodzaje sosów, w których maczają
usmażone mięso. Jest to chyba najbardziej kaloryczna wersja fondue.
W
wersji light – fondue bulionowe
Fondue bulionowe jest najmniej kaloryczne.
Na bulionie można przygotować zarówno mięsa, jak i warzywa, które później
goście maczają w sosach.
Przygotowanie fondue nie powinno
nastręczać większych trudności. Wystarczy dobry przepis i pomysł na ciekawe
spotkanie gotowy :) Chociaż większość rodzajów fondue jest raczej kaloryczna, czasem
dobrze jest ugościć swoich najbliższych prawdziwym przysmakiem. Pamiętajcie
jednak, że nie wszyscy lubią sery pleśniowe (z nich także można przygotować fondue)
– ich zapach potrafi niektórych odstraszyć od posiłku ;)
Ja widziałam na stronie wynajem fontann serowych bardzo fajne oferty na fontanny serowe. To fajna opcja na przekąskę. Ja się chyba na to zdecyduję. Wydaje się ekstra.
OdpowiedzUsuń