środa, 5 września 2012

Jak udekorować i podać tort na stół?



     Tort to szczególny rodzaj ciasta. Często jest tak piękny, że zajmuje szczególne miejsce na naszym stole: podczas urodzin, rozmaitych rocznic i świąt. Zastanawiacie się jak podać tort, w jaki sposób wyeksponować go na przyjęciu? To nic trudnego. Dzisiaj przygotowałam dla Was kilka ciekawych pomysłów na elegancki aranżacje. Znajdziecie tutaj garść informacji na temat najpiękniejszych dekoracji, na temat stolika ze słodyczami i wiele innych. Mam nadzieję, że okażą się one przydatne albo zainspirują Was do komponowania własnych aranżacji :)

Najpiękniejsze dekoracje tortów
     Wydawałoby się, że pojęcie "moda" dotyczy strojów, ewentualnie aranżacji wnętrz. Nic bardziej mylnego. Możemy mówić również o trendach w dekorowaniu tortów i ciast. Nawet jeśli określenie "trendy" niezbyt pasuje w tym konkretnym przypadku, to jednak bez trudu można zaobserwować pewne popularne sposoby na efektowne podawanie wypieków. Ostatnimi czasy dużym uznaniem cieszy się plastyczna masa lukrowa, z której  można wyczarować prawdziwe cukiernicze cudeńka :) Na tym jednak nie koniec. Modnym zwyczajem jest także dodawanie do potraw… kwiatów. Z pewnością słyszeliście o takich sałatkach. Dlaczego więc nie wykorzystać kielichów kwiatów lub samych płatków do dekorowania tortów? Pamiętajcie jednak, że nie wszystkie kwiaty się do tego nadają. Koniecznie upewnijcie się, że Wasza kwiatowa dekoracja naprawdę jest jadalna i nikomu nie zaszkodzi.

Eleganckie patery i podstawki
     Nic nie zastąpi praktycznej, tradycyjnej patery do serwowania wypieków lub przekąsek. Najczęściej podajemy w ten sposób pokrojone ciasto, jeśli jednak na paterze zmieści się tort, można go w ten sposób pięknie wyeksponować na stole. Poza paterami z nóżką możemy również ustawić tort na tacy do serwowania. Pamiętajcie jednak, że najwygodniej dekorować tort bezpośrednio na paterze lub podstawce – nie trzeba będzie go przenosić na inne naczynie. Jeśli tort wymaga przewiezienia lub będzie stał dłuższy czas, dobrze jest ustawić go na paterze z przykrywką.

Stolik ze słodyczami
     Na Zachodzie dość popularnym zwyczajem jest ustawianie stolika ze słodyczami na rozmaitych przyjęciach. Jest to wspaniały pomysł na wyeksponowanie tortu. Wystarczy postawić pod ścianą tradycyjny, prostokątny stół, pięknie nakryć go obrusem (efektownie wyglądają wszelkie drapowania i falbanki) i udekorować. Oczywiście rolę dekoracji pełnią także same słodycze i – w centralnym miejscu – tort. Stolik ze słodyczami to prawdziwy raj dla maluchów :)

     Dekorowanie tortu jest świetną zabawą :) Serwowanie na stole również nie jest trudną sztuką – wystarczy odrobina zmysłu estetycznego i dobry smak. Jak widać, wypieki i słodkości same w sobie stanowią wspaniałą dekorację. Mam nadzieję, że moje wskazówki pomogą Wam podczas organizowania przyjęć urodzinowych i nie tylko :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz