Tort to szczególny rodzaj ciasta. Często
jest tak piękny, że zajmuje szczególne miejsce na naszym stole: podczas
urodzin, rozmaitych rocznic i świąt. Zastanawiacie się jak podać tort, w jaki
sposób wyeksponować go na przyjęciu? To nic trudnego. Dzisiaj przygotowałam dla
Was kilka ciekawych pomysłów na elegancki aranżacje. Znajdziecie tutaj garść
informacji na temat najpiękniejszych dekoracji, na temat stolika ze słodyczami
i wiele innych. Mam nadzieję, że okażą się one przydatne albo zainspirują Was
do komponowania własnych aranżacji :)
Najpiękniejsze
dekoracje tortów
Wydawałoby się, że
pojęcie "moda" dotyczy strojów, ewentualnie aranżacji wnętrz. Nic
bardziej mylnego. Możemy mówić również o trendach w dekorowaniu tortów i ciast.
Nawet jeśli określenie "trendy" niezbyt pasuje w tym konkretnym
przypadku, to jednak bez trudu można zaobserwować pewne popularne sposoby na
efektowne podawanie wypieków. Ostatnimi czasy dużym uznaniem cieszy się plastyczna masa lukrowa, z której można wyczarować prawdziwe cukiernicze
cudeńka :) Na tym jednak nie koniec. Modnym zwyczajem jest także dodawanie do
potraw… kwiatów. Z pewnością słyszeliście o takich sałatkach. Dlaczego więc nie
wykorzystać kielichów kwiatów lub samych płatków do dekorowania tortów?
Pamiętajcie jednak, że nie wszystkie kwiaty się do tego nadają. Koniecznie
upewnijcie się, że Wasza kwiatowa dekoracja
naprawdę jest jadalna i nikomu nie zaszkodzi.
Eleganckie
patery i podstawki
Nic nie zastąpi praktycznej, tradycyjnej patery do serwowania wypieków
lub przekąsek. Najczęściej podajemy w ten sposób pokrojone ciasto, jeśli
jednak na paterze zmieści się tort, można go w ten sposób pięknie wyeksponować
na stole. Poza paterami z nóżką możemy również ustawić tort na tacy do serwowania. Pamiętajcie jednak,
że najwygodniej dekorować tort bezpośrednio na paterze lub podstawce – nie trzeba
będzie go przenosić na inne naczynie. Jeśli tort wymaga przewiezienia lub
będzie stał dłuższy czas, dobrze jest ustawić go na paterze z przykrywką.
Stolik
ze słodyczami
Na Zachodzie dość popularnym zwyczajem
jest ustawianie stolika ze słodyczami na rozmaitych przyjęciach. Jest to
wspaniały pomysł na wyeksponowanie tortu. Wystarczy postawić pod ścianą
tradycyjny, prostokątny stół, pięknie nakryć go obrusem (efektownie wyglądają
wszelkie drapowania i falbanki) i udekorować. Oczywiście rolę dekoracji pełnią
także same słodycze i – w centralnym miejscu – tort. Stolik ze słodyczami to
prawdziwy raj dla maluchów :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz