czwartek, 18 października 2012

Jak serwować i jeść fondue?




     Ponieważ fondue jest w naszym kraju coraz bardziej popularne, przygotowałam dla Was garść porad dotyczących serwowania i spożywania tego przysmaku. Nie wpadajcie w popłoch, jeśli przyjaciele zaproszą Was na serową lub czekoladową ucztę – z pomocą przychodzą bowiem reguły Savoir Vivre’u :) To prawda, że na naszych stołach coraz częściej goszczą nieznane, nietypowe potrawy, jednak to powód do radości :) Nie ma nic wspanialszego niż spotkanie w gronie najbliższych uświetnione jakimś smakołykiem.

Jak elegancko podać fondue na stół?
     Fondue można serwować na dwa sposoby – w naczyniu podgrzewanym spirytusowym palnikiem lub w garnuszku podgrzewanym za pomocą świeczek typu tea – light. W pierwszym przypadku potrawa przygotowywana jest na oczach zaproszonych gości, a w drugim - lepiej wcześniej rozpuścić składniki na kuchence, ponieważ świeczki co prawda zapobiegną zastyganiu potrawy, ale niekoniecznie ułatwią rozpuszczenie i wymieszanie składników.
     Do zestawów do fondue, które można kupić w sklepach najczęściej dołączane są metalowe lub ceramiczne sztućce. Czasem jednak - zwłaszcza, gdy grupa zaproszonych gości jest liczna, zwyczajnie może ich zabraknąć. Wystarczą wówczas patyczki drewniane – takie jak te używane do przygotowywania szaszłyków. Nie zapomnijcie o talerzykach, na których serwuje się kawałki bagietki, pieczywo czy warzywa. Jeśli przewidujecie podanie sosów – każdy z gości powinien otrzymać osobną miseczkę z dodatkami tego typu. Koniecznie trzeba również ułożyć serwetki obok każdego nakrycia.

Co reguły Savoir Vivre’u mówią o fondue?
     Jak elegancko jeść fondue? Nawet jeśli zaproszonymi gośćmi są najbliżsi krewni i przyjaciele, trzeba pamiętać o dobrych manierach. Przede wszystkim należy korzystać wyłącznie ze swoich naczyń i sztućców – w złym guście jest na przykład używanie czyjegoś patyczka. Nie zamaczamy również pieczywa, które już nadgryźliśmy – to nie tylko nieestetyczne, ale także niehigieniczne. Jeśli zdarzy się, że kawałek pieczywa spadnie z patyczka, wyciągamy go za pomocą tradycyjnych sztućców. Dobrze, jeśli czuwa nad tym gospodarz spotkania. Niezręczną sytuację łatwo rozładować przywołując jako anegdotę starą szwajcarską zasadę, że ten, kto "zgubi" pieczywo w garnuszku, stawia butelkę białego wina :)

    Nie do końca wiadomo, kto, jak i kiedy po raz pierwszy przyrządził fondue. Czy byli to alpejscy górale czy oszczędne szwajcarskie gospodynie? Trudno odpowiedzieć na to pytanie. Z pewnością jednak jest to niezwykła potrawa, a samo jej serwowanie może stanowić atrakcję dla gości. Historia fondue sięga XVII wieku i przez ten czas ani sposób przygotowania, ani składniki nie zmieniły się znacząco. Zapewne to tradycyjna receptura i ciekawy sposób serwowania jest sekretem popularności tej potrawy na całym świecie. Istnieją nawet firmy specjalizujące się w serwowaniu tego przysmaku, a w coraz większej liczbie restauracji fondue można znaleźć w menu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz