Ponieważ fondue jest w naszym kraju coraz
bardziej popularne, przygotowałam dla Was garść porad dotyczących serwowania i
spożywania tego przysmaku. Nie wpadajcie w popłoch, jeśli przyjaciele zaproszą
Was na serową lub czekoladową ucztę – z pomocą przychodzą bowiem reguły Savoir
Vivre’u :) To prawda, że na naszych stołach coraz częściej goszczą nieznane,
nietypowe potrawy, jednak to powód do radości :) Nie ma nic wspanialszego niż
spotkanie w gronie najbliższych uświetnione jakimś smakołykiem.
Jak
elegancko podać fondue na stół?
Fondue można serwować na dwa sposoby – w naczyniu
podgrzewanym spirytusowym palnikiem lub w garnuszku podgrzewanym za pomocą
świeczek typu tea – light. W pierwszym przypadku potrawa przygotowywana jest na
oczach zaproszonych gości, a w drugim - lepiej wcześniej rozpuścić składniki na
kuchence, ponieważ świeczki co prawda zapobiegną zastyganiu potrawy, ale
niekoniecznie ułatwią rozpuszczenie i wymieszanie składników.
Do zestawów do fondue, które można kupić w
sklepach najczęściej dołączane są metalowe lub ceramiczne sztućce. Czasem
jednak - zwłaszcza, gdy grupa zaproszonych gości jest liczna, zwyczajnie może
ich zabraknąć. Wystarczą wówczas patyczki drewniane – takie jak te używane do
przygotowywania szaszłyków. Nie zapomnijcie o talerzykach, na których serwuje
się kawałki bagietki, pieczywo czy warzywa. Jeśli przewidujecie podanie sosów –
każdy z gości powinien otrzymać osobną miseczkę z dodatkami tego typu.
Koniecznie trzeba również ułożyć serwetki obok każdego nakrycia.
Co
reguły Savoir Vivre’u mówią o fondue?
Jak elegancko jeść fondue? Nawet jeśli
zaproszonymi gośćmi są najbliżsi krewni i przyjaciele, trzeba pamiętać o
dobrych manierach. Przede wszystkim należy korzystać wyłącznie ze swoich naczyń
i sztućców – w złym guście jest na przykład używanie czyjegoś patyczka. Nie
zamaczamy również pieczywa, które już nadgryźliśmy – to nie tylko
nieestetyczne, ale także niehigieniczne. Jeśli zdarzy się, że kawałek pieczywa
spadnie z patyczka, wyciągamy go za pomocą tradycyjnych sztućców. Dobrze, jeśli
czuwa nad tym gospodarz spotkania. Niezręczną sytuację łatwo rozładować
przywołując jako anegdotę starą szwajcarską zasadę, że ten, kto "zgubi"
pieczywo w garnuszku, stawia butelkę białego wina :)
Nie do końca wiadomo, kto, jak i kiedy po
raz pierwszy przyrządził fondue. Czy byli to alpejscy górale czy oszczędne
szwajcarskie gospodynie? Trudno odpowiedzieć na to pytanie. Z pewnością jednak
jest to niezwykła potrawa, a samo jej serwowanie może stanowić atrakcję dla
gości. Historia fondue sięga XVII wieku i przez ten czas ani sposób
przygotowania, ani składniki nie zmieniły się znacząco. Zapewne to tradycyjna
receptura i ciekawy sposób serwowania jest sekretem popularności tej potrawy na
całym świecie. Istnieją nawet firmy specjalizujące się w serwowaniu tego
przysmaku, a w coraz większej liczbie restauracji fondue można znaleźć w menu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz