Serwis francuski, rosyjski i angielski –
cóż to takiego? W grę nie wchodzi tu jedynie piękna porcelana stołowa. Serwis tego rodzaju to
sposób obsługiwania gości przy stole. Podczas przygotowywania wystawnego
przyjęcia lub nawet niewielkiego spotkania przy stole, warto wybrać tradycyjny
sposób serwowania dań. Cztery wymienione wyżej metody zostały wypracowane w
minionych stuleciach, jednak nie sposób wyobrazić sobie bez nich kultury stołu
nawet dzisiaj. Zapraszam zatem do lektury :)
Serwis
francuski
Francuski styl podawania posiłków polega
na ich ustawianiu bezpośrednio na stole. Przypomina on dobrze nam znane, polskie
biesiadowanie ;) W stylu tym bardzo ważną kwestią jest dekoracja stołu i
estetyczne serwowanie dań. Bankiety francuskie zawierają jednak kilka ważnych
elementów, o których należy pamiętać, jeśli pragniemy zaskoczyć gości czymś
naprawdę wyjątkowym. Jedną z takich atrakcji jest prezentowanie dań wnoszonych
przez kelnerów do pomieszczenia, w którym odbywa się przyjęcie. Dlatego tak
ważne jest dekorowanie porcjowanych specjałów. Bardzo często podaje się także
potrawy płonące. O ile jednak goście najczęściej nakładają potrawy na talerz samodzielnie,
alkohol kelnerzy serwują ze specjalnych kelnerskich stolików.
Serwis
rosyjski
Ten sposób serwowania dań jest chyba
najlepiej znany, ponieważ obowiązuje po dziś dzień w restauracjach na całym
świecie. Posiłki podają kelnerzy każdemu z gości osobno, nie ustawia się
natomiast półmisków na stole. Ważne są jednak reguły Savoir Vivre’u. Potrawy
podaje się w pierwszej kolejności osobom, które chcemy najbardziej uhonorować,
a gospodarze jako ostatni otrzymują posiłek. Panuje także zasada, że najpierw
obsługiwane są kobiety według starszeństwa, a potem mężczyźni – od najstarszego
do najmłodszego. Można również podawać talerze zgodnie z ruchem wskazówek
zegara (ważny jest wówczas sposób usadzenia gości przy stole). Ten typ
serwowania sprawdza się zwłaszcza podczas dużych, eleganckich i uroczystych
przyjęć.
Serwis
angielski
Ten sposób serwowania dań współcześnie
nadal jest stosowany, chociaż można zetknąć się z nim tylko w nielicznych
restauracjach. Polega on na tym, że kelner podchodzi do stolika wraz ze
specjalnym wózkiem pomocniczym, na którym ustawiane są zupy i niepokrojone
dania mięsne. Następnie kelner nakłada potrawy, chociaż zdarza się, że goście
mogą obsługiwać się samodzielnie. Jest to dość kłopotliwe, jednak sprawdza się
podczas dużych, wytwornych przyjęć. Natomiast bankiety w stylu angielskim to
dość krótkie przyjęcia, wydawane około 20 – na powitanie lub pożegnanie ważnego
gościa, a także przy okazji konferencji lub zjazdów. Najpierw podawany jest
aperitif, a goście stoją podczas całej uroczystości. W przypadku bankietu
angielskiego sprawdza się szwedzki stół.
Serwis
niemiecki
Istnieje jeszcze
niemiecki sposób serwowania dań podczas rozmaitych przyjęć i spotkań przy
stole. Często spotykany jest on podczas wesel i innych uroczystości o
charakterze rodzinnym. Polega on na przynoszeniu porcjowanych dań i wynoszeniu
brudnych naczyń przez kelnerów. Ważne są piękne dekoracje stołu – świeczniki,
kwiaty w wazonach czy tace z owocami.
Jak widać, istnieje wiele sposobów na
podawanie potraw i obsługiwanie gości podczas rozmaitych przyjęć. Wszystkie
wymienione wyżej style pochodzą z minionych epok, jednak nie straciły nic ze
swojej aktualności – praktykowane są po dziś dzień nie tylko w restauracjach.
Połączenie eleganckiej obsługi z piękną dekoracją stołu i nienagannym ułożeniem
sztućców i naczyń – oraz oczywiście z miłą atmosferą, to gwarancja udanej uroczystości
:)
Lubię tu zaglądać zawsze dowiem się czegoś ciekawego :)
OdpowiedzUsuńLubię tu zaglądać zawsze dowiem się czegoś ciekawego :)
OdpowiedzUsuńLubię tu zaglądać zawsze dowiem się czegoś ciekawego :)
OdpowiedzUsuńMDFK
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDo podawania potraw w moim domu najczęściej używam specjalnych sztućców do serwowania jedzenia https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw. Posiadam kilka kompletów takich produktów, w tym sztućce do serwowania ciast, zupy, czy też sałatek. Sztućce odznaczają się różnorodną formą, która warunkuje ich funkcjonalność.
OdpowiedzUsuń