wtorek, 13 listopada 2012

Sposoby serwowania potraw



     Serwis francuski, rosyjski i angielski – cóż to takiego? W grę nie wchodzi tu jedynie piękna porcelana stołowa. Serwis tego rodzaju to sposób obsługiwania gości przy stole. Podczas przygotowywania wystawnego przyjęcia lub nawet niewielkiego spotkania przy stole, warto wybrać tradycyjny sposób serwowania dań. Cztery wymienione wyżej metody zostały wypracowane w minionych stuleciach, jednak nie sposób wyobrazić sobie bez nich kultury stołu nawet dzisiaj. Zapraszam zatem do lektury :)

Serwis francuski
     Francuski styl podawania posiłków polega na ich ustawianiu bezpośrednio na stole. Przypomina on dobrze nam znane, polskie biesiadowanie ;) W stylu tym bardzo ważną kwestią jest dekoracja stołu i estetyczne serwowanie dań. Bankiety francuskie zawierają jednak kilka ważnych elementów, o których należy pamiętać, jeśli pragniemy zaskoczyć gości czymś naprawdę wyjątkowym. Jedną z takich atrakcji jest prezentowanie dań wnoszonych przez kelnerów do pomieszczenia, w którym odbywa się przyjęcie. Dlatego tak ważne jest dekorowanie porcjowanych specjałów. Bardzo często podaje się także potrawy płonące. O ile jednak goście najczęściej nakładają potrawy na talerz samodzielnie, alkohol kelnerzy serwują ze specjalnych kelnerskich stolików.

Serwis rosyjski
     Ten sposób serwowania dań jest chyba najlepiej znany, ponieważ obowiązuje po dziś dzień w restauracjach na całym świecie. Posiłki podają kelnerzy każdemu z gości osobno, nie ustawia się natomiast półmisków na stole. Ważne są jednak reguły Savoir Vivre’u. Potrawy podaje się w pierwszej kolejności osobom, które chcemy najbardziej uhonorować, a gospodarze jako ostatni otrzymują posiłek. Panuje także zasada, że najpierw obsługiwane są kobiety według starszeństwa, a potem mężczyźni – od najstarszego do najmłodszego. Można również podawać talerze zgodnie z ruchem wskazówek zegara (ważny jest wówczas sposób usadzenia gości przy stole). Ten typ serwowania sprawdza się zwłaszcza podczas dużych, eleganckich i uroczystych przyjęć.

Serwis angielski
     Ten sposób serwowania dań współcześnie nadal jest stosowany, chociaż można zetknąć się z nim tylko w nielicznych restauracjach. Polega on na tym, że kelner podchodzi do stolika wraz ze specjalnym wózkiem pomocniczym, na którym ustawiane są zupy i niepokrojone dania mięsne. Następnie kelner nakłada potrawy, chociaż zdarza się, że goście mogą obsługiwać się samodzielnie. Jest to dość kłopotliwe, jednak sprawdza się podczas dużych, wytwornych przyjęć. Natomiast bankiety w stylu angielskim to dość krótkie przyjęcia, wydawane około 20 – na powitanie lub pożegnanie ważnego gościa, a także przy okazji konferencji lub zjazdów. Najpierw podawany jest aperitif, a goście stoją podczas całej uroczystości. W przypadku bankietu angielskiego sprawdza się szwedzki stół.

Serwis niemiecki
     Istnieje jeszcze niemiecki sposób serwowania dań podczas rozmaitych przyjęć i spotkań przy stole. Często spotykany jest on podczas wesel i innych uroczystości o charakterze rodzinnym. Polega on na przynoszeniu porcjowanych dań i wynoszeniu brudnych naczyń przez kelnerów. Ważne są piękne dekoracje stołu – świeczniki, kwiaty w wazonach czy tace z owocami.

     Jak widać, istnieje wiele sposobów na podawanie potraw i obsługiwanie gości podczas rozmaitych przyjęć. Wszystkie wymienione wyżej style pochodzą z minionych epok, jednak nie straciły nic ze swojej aktualności – praktykowane są po dziś dzień nie tylko w restauracjach. Połączenie eleganckiej obsługi z piękną dekoracją stołu i nienagannym ułożeniem sztućców i naczyń – oraz oczywiście z miłą atmosferą, to gwarancja udanej uroczystości :)




4 komentarze:

  1. Lubię tu zaglądać zawsze dowiem się czegoś ciekawego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię tu zaglądać zawsze dowiem się czegoś ciekawego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię tu zaglądać zawsze dowiem się czegoś ciekawego :)

    OdpowiedzUsuń