Przyjęcia koktajlowe i bufetowe zyskują
coraz większą popularność i trudno się temu dziwić – są dość łatwe do
przygotowania i lubiane przez gości. Czym jednak różnią się one od siebie? Jak
je zorganizować, by wszystko przebiegało sprawnie? Odpowiedź znajdziecie w
poniższym wpisie. Mam nadzieję, że zostawicie ślad swojej obecności w
komentarzach – podzielcie się koniecznie własnymi doświadczeniami w
organizowaniu podobnych przyjęć lub wrażeniami ze spotkań, w których braliście
udział :)
Eleganckie
przyjęcie koktajlowe
Takie przyjęcia organizowane są
popołudniami, najczęściej między 16 a 18 i trwają one około 2-óch godzin.
Charakteryzują się tym, że praktycznie całe spotkanie odbywa się na stojąco.
Przekąski i trunki serwowane są przez kelnerów, którzy dyskretnie krążą między
gośćmi z eleganckimi tacami. Na około pół godziny przed zakończeniem
uroczystości kelnerzy wychodzą, co stanowi znak dla gości, że przyjęcie dobiega
końca. W zaproszeniu wypada zaznaczyć czas trwania spotkania, jednak warto
pamiętać, że 15 – 20 minutowe spóźnienie nie jest nietaktem. Na początku
uroczystości gospodarze witają się bowiem z wszystkimi i starają się porozmawiać
chwilę z każdym gościem.
Prawdziwym wyzwaniem dla organizatorów
przyjęcia koktajlowego jest przygotowanie odpowiedniego menu. Jeśli potrawy
mają być spożywane na stojąco, nie mogą być zbyt wodniste, zbyt gorące lub
nastręczające trudności w jedzeniu. Sprawdzą się natomiast tartinki, koreczki,
małe kanapki i inne tego rodzaju drobne przekąski. Na przyjęciu koktajlowym
raczej nie podaje się głównych dań. Goście najczęściej nie mają nawet
talerzyków. Jeśli chodzi o trunki – goście częstują się nimi bezpośrednia z
tacy kelnera i na tę tacę odstawiają opróżnione kieliszki.
Eleganckie
przyjęcie bankietowe
Przyjęcie bankietowe - podobnie jak
koktajlowe – ma nieco nieformalny charakter i odbywa się najczęściej na
stojąco, chociaż gospodarze mogą ustawić w sali bankietowej kilka stolików (często
bez krzeseł). Spotkania tego rodzaju organizowane są wieczorem, jednak również
są raczej krótkie – trwają około 2-óch godzin. Ich cechą charakterystyczną są
stoliki bufetowe ustawione albo w centralnej części sali bankietowej, albo pod
jedną ze ścian. Często przypominają one stoły szwedzkie. Jakie menu pojawia się
na przyjęciu bufetowym? Takie jak na przyjęciu koktajlowym: zimne przekąski,
pieczenie, wędliny, koreczki, sałatki. Oczywiście należy zaopatrzyć gości w
talerzyki sałatkowe i odpowiednie sztućce.
Istotnym elementem przyjęcia bufetowego
jest również barek. Powinny znaleźć się w nim rozmaite alkohole – tak, by
trafić w gusta gości. Ważne jest również dopasowanie trunków do serwowanych
potraw. Na początku przyjęcia gospodarze częstują gości alkoholem, a później
obsługują się oni sami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz