piątek, 19 kwietnia 2013

Czym zastąpić cukier?


     Dzisiaj przygotowałam dla Was kilka sprawdzonych porad, które pozwolą urozmaicić nieco serwowanie aromatycznej herbaty :) Lekarze często zaznaczają, że nadmiar cukru szkodzi – warto zatem zastąpić go czasem jakimś zdrowszym, równie słodkim dodatkiem. Możliwości jest naprawdę wiele. Poniżej znajdziecie listę najpopularniejszych z nich, uzupełnioną o kilka wskazówek na temat ich eleganckiego podawania.

Słodzik – jak go podać?
     Słodzik dobrze znany jest cukrzykom i osobom na diecie. Warto pomyśleć o nich, kiedy planujemy zaprosić przyjaciół na herbatę lub kawę. Słodziki dostępne są na rynku w niewielkich pudełeczkach z dozownikiem. Jeśli spotkanie ma nieformalny charakter, można po prostu ustawić takie pudełeczko na stole. Nie jest to jednak zbyt elegancki sposób serwowania słodziku. Można zatem wysypać niewielkie pastylki na spodeczek i położyć obok nich szczypczyki – takie same, jakich używamy do serwowania kostek cukru.

Miód – zdrowy dodatek do herbaty
     Nie od dziś wiadomo, że miód jest bardzo zdrowy. Jego serwowanie może nastręczać jednak pewnych trudności. Niełatwo jest również podać go elegancko gościom. Z pomocą przychodzą nam specjalne słoiki i łyżeczki z charakterystycznymi rowkami, dzięki którym łatwo nabrać lejący się miód i posłodzić, na przykład herbatę. Do tego celu najlepiej nadaje się bowiem właśnie miód płynny – scukrzony lepiej sprawdzi się jako dodatek do smarowania kanapek.

Cukier trzcinowy
     Od białego cukru buraczanego różni się przede wszystkim barwą – od bursztynowej po brązową. Cukier trzcinowy serwujemy podobnie jak buraczany. Na stole można ustawić dwie cukierniczki z dwoma rodzajami cukru, by gości sami mogli zdecydować, którym chcą posłodzić herbatę lub kawę.

Soki owocowe – smaki lata
     Być może na Waszej półce w spiżarni znajdzie się kilka butelek aromatycznych soków i syropów, przygotowanych w sezonie letnim. Wspaniale nadają się one do herbaty – są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Każdy chyba lubi herbatę, na przykład z sokiem malinowym. Można podać ją już gotową, w eleganckim dzbanuszku na herbatę. Dobrym rozwiązaniem jest również ustawienie na stole estetycznie wyglądającej butelki z sokiem.

Konfitury – mniej znany dodatek do napojów
     Bardzo dobrym, aczkolwiek mniej znanym dodatkiem do herbaty są wszelkiego rodzaju konfitury. Od dżemów różnią się o wiele bardziej płynną konsystencją. Herbata z konfiturami to wspaniałe uzupełnienie podwieczorku! Jak jednak podać je na stół? Z pewnością przydatne mogą okazać się pojemniki do serwowania konfitur, które przypominają nieco cukierniczki. Do nich oczywiście dokłada się osobną łyżeczkę. I gotowe! Konfitury można podać również na spodeczkach – osobno dla każdego z gości.

Landrynki – nietypowe i smaczne uzupełnienie aromatycznej herbaty
     Nietypowym dodatkiem do herbaty są… landrynki. Nadają one napojom charakterystyczny smak, a przy tym są dodatkiem słodzącym. Idealne rozwiązanie, jeśli pragniemy gości zaskoczyć czymś oryginalnym :) Podajemy je w miseczce lub na talerzyku, oczywiście wraz ze specjalnymi szczypczykami do kostek cukru. Można również ułożyć 2 – 3 landrynki na spodeczku przy każdej filiżance.

     Jak widać, cukier można zastąpić na wiele sposobów :) Mam nadzieję, że moje porady przydadzą się Wam podczas organizowania podwieczorków i spotkań w gronie rodziny lub przyjaciół. A może Wy również macie jakieś ciekawe pomysły na ten temat? Zapraszam do zostawiania komentarzy :)

1 komentarz:

  1. No i czym tu dosłodzić??? herbatkę chyba sokiem, ale kawka musi być brown sugar:-)
    Fajny post:-)
    A ja chiałabym serdecznie zaprosić Cię na zakupy do mojego nowo otwartego sklepu redecor.pl wszystkie topowe skandynawskie marki pod jednym wirtualnym dachem Zapraszam również, do wizyty na moim blogu i moim pinteset gdzie mnóstwo pomysłów na wykorzystanie i aranżację moich artykułów. zapraszam serdecznie Gosia z homefocuss.blogspot.comc

    OdpowiedzUsuń