Dzisiaj przygotowałam
dla Was kilka sprawdzonych porad, które pozwolą urozmaicić nieco serwowanie
aromatycznej herbaty :) Lekarze często zaznaczają, że nadmiar cukru szkodzi –
warto zatem zastąpić go czasem jakimś zdrowszym, równie słodkim dodatkiem.
Możliwości jest naprawdę wiele. Poniżej znajdziecie listę najpopularniejszych z
nich, uzupełnioną o kilka wskazówek na temat ich eleganckiego podawania.
Słodzik
– jak go podać?
Słodzik dobrze znany
jest cukrzykom i osobom na diecie. Warto pomyśleć o nich, kiedy planujemy
zaprosić przyjaciół na herbatę lub kawę. Słodziki dostępne są na rynku w
niewielkich pudełeczkach z dozownikiem. Jeśli spotkanie ma nieformalny
charakter, można po prostu ustawić takie pudełeczko na stole. Nie jest to jednak
zbyt elegancki sposób serwowania słodziku. Można zatem wysypać niewielkie
pastylki na spodeczek i położyć obok nich szczypczyki – takie same, jakich
używamy do serwowania kostek cukru.
Miód
– zdrowy dodatek do herbaty
Nie od dziś wiadomo, że
miód jest bardzo zdrowy. Jego serwowanie może nastręczać jednak pewnych
trudności. Niełatwo jest również podać go elegancko gościom. Z pomocą
przychodzą nam specjalne słoiki i łyżeczki z charakterystycznymi rowkami,
dzięki którym łatwo nabrać lejący się miód i posłodzić, na przykład herbatę. Do
tego celu najlepiej nadaje się bowiem właśnie miód płynny – scukrzony lepiej
sprawdzi się jako dodatek do smarowania kanapek.
Cukier
trzcinowy
Od białego cukru
buraczanego różni się przede wszystkim barwą – od bursztynowej po brązową.
Cukier trzcinowy serwujemy podobnie jak buraczany. Na stole można ustawić dwie cukierniczki z dwoma rodzajami cukru, by gości sami mogli zdecydować, którym chcą posłodzić herbatę
lub kawę.
Soki
owocowe – smaki lata
Być może na Waszej
półce w spiżarni znajdzie się kilka butelek aromatycznych soków i syropów,
przygotowanych w sezonie letnim. Wspaniale nadają się one do herbaty – są nie
tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Każdy chyba lubi herbatę, na przykład z
sokiem malinowym. Można podać ją już gotową, w eleganckim dzbanuszku na
herbatę. Dobrym rozwiązaniem jest również ustawienie na stole estetycznie
wyglądającej butelki z sokiem.
Konfitury
– mniej znany dodatek do napojów
Bardzo dobrym,
aczkolwiek mniej znanym dodatkiem do herbaty są wszelkiego rodzaju konfitury.
Od dżemów różnią się o wiele bardziej płynną konsystencją. Herbata z
konfiturami to wspaniałe uzupełnienie podwieczorku! Jak jednak podać je na stół?
Z pewnością przydatne mogą okazać się pojemniki do serwowania konfitur, które
przypominają nieco cukierniczki. Do nich oczywiście dokłada się osobną
łyżeczkę. I gotowe! Konfitury można podać również na spodeczkach – osobno dla
każdego z gości.
Landrynki
– nietypowe i smaczne uzupełnienie aromatycznej herbaty
Nietypowym dodatkiem do
herbaty są… landrynki. Nadają one napojom charakterystyczny smak, a przy tym są
dodatkiem słodzącym. Idealne rozwiązanie, jeśli pragniemy gości zaskoczyć czymś
oryginalnym :) Podajemy je w miseczce lub na talerzyku, oczywiście wraz ze
specjalnymi szczypczykami do kostek cukru. Można również ułożyć 2 – 3 landrynki
na spodeczku przy każdej filiżance.
Jak widać, cukier można
zastąpić na wiele sposobów :) Mam nadzieję, że moje porady przydadzą się Wam
podczas organizowania podwieczorków i spotkań w gronie rodziny lub przyjaciół. A
może Wy również macie jakieś ciekawe pomysły na ten temat? Zapraszam do zostawiania
komentarzy :)
No i czym tu dosłodzić??? herbatkę chyba sokiem, ale kawka musi być brown sugar:-)
OdpowiedzUsuńFajny post:-)
A ja chiałabym serdecznie zaprosić Cię na zakupy do mojego nowo otwartego sklepu redecor.pl wszystkie topowe skandynawskie marki pod jednym wirtualnym dachem Zapraszam również, do wizyty na moim blogu i moim pinteset gdzie mnóstwo pomysłów na wykorzystanie i aranżację moich artykułów. zapraszam serdecznie Gosia z homefocuss.blogspot.comc