Cukier na naszym stole
pojawia się chyba codziennie. Chociaż ostatnimi czasy dużo mówi się o jego
szkodliwym oddziaływaniu na zdrowie, trudno wyobrazić sobie dietę i kuchnię
całkowicie pozbawioną słodkiego dodatku. Z pewnością dobrze jest zachować umiar
i czasem zamienić tradycyjny cukier na przykład na miód. Jednak wiele osób
zastanawia się jak elegancko podawać go na stół. Dzisiaj przygotowałam dla Was
kilka sprawdzonych porad na ten temat.
Historia
cukru
Na świecie najbardziej
popularne są dwie odmiany cukru: trzcinowy i buraczany. Szacuje się, że
pierwsze plantacje trzciny cukrowej powstały w rejonie Nowej Gwinei aż 10 000
lat temu. Stamtąd cukier trzcinowy zawędrował do Polinezji, Indii i Chin. Znany
był starożytnym Rzymianom, a w średniowiecznej Europie rozpowszechnił się za
sprawą wypraw krzyżowych w XI wieku. Około XIX wieku cukier buraczany stał się
powszechnym dodatkiem do potraw i napojów. Wcześniej jednak przez długi okres
czasu był dobrem luksusowym. Pojawiał się na najbardziej wystawnych ucztach w
postaci bryłowatego przysmaku. Zaproszenie do skosztowania cukru było wielkim
wyróżnieniem dla gości. Najbogatsi ozdabiali swoje stoły rzeźbami z cukru,
pojawiała się również zastawa stołowa ze słodkiego kryształu, a nawet obrusy z
cukrowej przędzy.
Cukier
na stole
Jeśli planujecie
zaprosić gości na herbatę lub na kawę, na Waszym stole nie może zabraknąć eleganckiej cukierniczki. Na co dzień najczęściej słodzimy napoje sypkim cukrem kryształem,
ma on jednak pewną wadę. Pod wpływem wilgoci tworzą się w cukrze nieestetyczne
grudki. Dlatego też przed przybyciem gości warto upewnić się, że w cukierniczce
znajduje się "świeży" dodatek do napojów. W cukierniczce powinna
znaleźć się osobna łyżeczka, która ułatwi nasypanie cukru do filiżanki lub
kubka. Pamiętajcie, że dużą gafą jest używanie tej samej łyżeczki do nabrania
cukru i zamieszania napoju.
Nieco bardziej eleganckim
sposobem na serwowanie cukru jest podanie słodkiego dodatku w kostkach. Oczywiście
wsypujemy go do cukierniczki, ale zamiast tradycyjnej łyżeczki podajemy eleganckie
szczypczyki specjalnie do tego celu przeznaczone. Dzięki temu gościom będzie
dużo łatwiej posłodzić swój napój.
Oczywiście można
posłodzić napoje samodzielnie, podczas ich przygotowania, pytając gości o to,
ile słodzą. Jednak ten sposób jest zarezerwowany na nieformalne spotkania przy
stole. Dużo bardziej eleganckie jest serwowanie cukru w opisany powyżej sposób.
Mam nadzieję, że moje
porady przydadzą się Wam nie tylko podczas uroczystych okazji. Serwowanie cukru
jest elementem ceremoniału picia herbaty lub kawy – tak przecież lubianego
zwyczaju panującego w wielu domach :) Ponieważ jednak lekarze ostrzegają przed
nadmiernym spożywaniem cukru, zapraszam już niebawem do lektury wpisu o
alternatywach dla białego cukru :)
mam słabość do cukierniczek :) lubię jak serwis jest kompletny i oczywiście elegancki :)
OdpowiedzUsuńMagazynowanie Bydgoszcz oferuje elastyczne usługi przechowywania towarów w nowoczesnych i bezpiecznych przestrzeniach magazynowych. Dzięki dogodnej lokalizacji i profesjonalnej obsłudze, firmy mogą korzystać z kompleksowej obsługi logistycznej, w tym zarządzania stanami magazynowymi i dystrybucji.
OdpowiedzUsuń