wtorek, 28 maja 2013

Zagraniczne przesądy związane z jedzeniem



Rozmaite przesądy i zwyczaje dotyczące jedzenia występują nie tylko w naszym kraju - ba! – nie tylko w naszej kulturze. Dzisiaj przygotowałam dla Was garść ciekawostek na temat wierzeń i przekonań głęboko zakorzenionych w tradycji innych krajów. W wielu miejscach na całym globie na trwałe wpisały się one w kulturę narodową i nadal są obecne w codziennym życiu mieszkańców zamieszkujących dany obszar. Zapraszam do lektury! :)

Anglia – morska wiedźma i skorupka jajka
Nie trzeba daleko szukać, by znaleźć przesąd dotyczący jedzenia. Na kontynencie europejskim zachowało się ich całe mnóstwo! Anglicy zawsze pamiętają o tym, by zniszczyć skorupkę po zjedzeniu jajka na twardo lub przynajmniej przedziurawić ją na spodzie – wierzą bowiem, że może ona zostać zabrana przez morską wiedźmę i zamieniona w łódkę. W taki oto sposób wiedźma potrafi rozpętać na morzu straszliwe burze i sztormy.

Greckie jabłko niezgody?
Wszyscy świetnie pamiętamy, jaki był początek wojny trojańskiej. Istnieje jednak zwyczaj, który nakazuje świeżo upieczonym małżonkom zjedzenie po połówce jabłka – wieczorem, po zakończeniu ceremonii zaślubin. Jabłko ma przynieść młodej parze zgodę i szczęście. Inny grecki przesąd mówi o tym, że podczas pieczenia ciasta należy pozamykać okna i drzwi, w przeciwnym razie ktoś może bowiem zauroczyć wypiek.

Azjatyckie wierzenia dotyczące ryżu i nie tylko
W naszej kulturze powszechnym zwyczajem jest obsypywanie ryżem nowożeńców, co ma przynieść im szczęście na nowej drodze życia. Jednakże przesądy związane z ryżem w jeszcze większym stopniu rozpowszechnione są na kontynencie azjatyckim. Chińczycy na przykład wierzą, że młoda dziewczyna musi zjeść cały ryż ze swojego talerza, ponieważ każde pozostawione ziarenko wróży bliznę na twarzy przyszłego męża. Natomiast w Indonezji panuje zwyczaj, zgodnie z którym ryż jedzony jest na dużych talerzach, ponieważ ustawione na stole małe talerze z tą potrawą wróżą zepsucie relacji z kimś z rodziny lub znajomych. Natomiast na Tajwanie wśród kandydatów na wyższe uczelnie popularny jest przesąd nakazujący zjedzenie bułki, ciastka i pieroga ryżowego, ponieważ ich nazwy układają się w fonetyczny odpowiednik zdania: "dostać się wysoko na liście wyników".

Arabskie zwyczaje związane z solą
Sól dawniej była bardzo cenionym, drogim towarem. W krajach arabskich po dziś dzień panuje zwyczaj, że sól towarzyszy… ważnym biznesowym spotkaniom. Arabowie ustawiają miskę soli przed swoimi gośćmi i kontrahentami, żeby podkreślić, iż mają wobec nich czyste zamiary.

Co kraj, to obyczaj. Na całym świecie funkcjonuje bardzo wiele przesadów i zwyczajów dotyczących jedzenia. Niektóre z nich swoje źródło ma w dawnych czasach. Są też takie, które funkcjonują po dziś dzień. Odwiedzając inne kraje, warto poznać ich kulturę i głęboko zakorzenione wierzenia. Z pewnością są niezwykle ciekawe :)

1 komentarz:

  1. bardzo ciekawe :) nie słyszałam o tych przesądach :)

    OdpowiedzUsuń