poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Jak elegancko serwować zupę?



Wielkimi krokami zbliża się okres Pierwszych Komunii Świętych, a wraz z nim czas starannie dopracowanych przyjęć. Trudno wyobrazić je sobie bez uroczystego obiadu w gronie rodziny. Dzisiaj przygotowałam dla Was kilka sprawdzonych porad na temat eleganckiego serwowania zup. Mam nadzieję, że przydadzą się Wam one nie tylko podczas uroczystości związanych z Pierwszą Komunią Świętą Waszej pociechy. Pamiętajcie, że w dużej mierze dbałość o szczegóły buduje niepowtarzalną atmosferę ważnych wydarzeń rodzinnych.

W ręku, na tacy czy w wazie?
Okazuje się, że podawanie zupy na stół nie jest wcale łatwą sztuką. Jak zapewne się domyślacie, istnieje kilka technik ściśle obwarowanych zasadami Savoir Vivre’u. Po pierwsze, jeśli przynosimy do stołu talerz z zupą w ręku, stawiamy ją na stole z prawej strony obsługiwanej osoby. Wbrew obiegowej opinii nie ma potrzeby ustawiania głębokiego talerza na płaskim. Ważne jest jednak, by w pierwszej kolejności przynieść sztućce. Sprawa wygląda inaczej, jeśli zupę przynosimy na tacy – wówczas łyżki można przynieść razem z talerzem. Takie zasady obowiązują przede wszystkim w dobrych restauracjach. Jak natomiast można jeszcze rozwiązać ten problem podczas przyjęcia urządzanego w domowym zaciszu?
Pięknym zwyczajem jest serwowanie zupy w dekoracyjnych wazach. Zazwyczaj naczynia te wchodzą w skład serwisu obiadowego, jednak nie jest to regułą. Sztuką jest dobrać wazę do garnituru stołowego. Do nowoczesnej porcelany pasują nowoczesne wazy, a do klasycznych zestawów – klasyczne. Na rynku dostępne są również piękne naczynia urzekające szlachetną prostotą i subtelną elegancją. Będą one pasowały do różnego rodzaju zestawów porcelany. Dlaczego jednak warto podać zupę w wazie? Ponieważ jest to piękny, aczkolwiek zanikający zwyczaj. Kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i buduje odświętną atmosferę przy stole. Jeżeli wybierzecie taki sposób podawania zupy, macie dwie możliwości. W przypadku bardziej kameralnych, nieformalnych przyjęć, jako gospodarze możecie zachęcić do samodzielnego nabierania zupy. Do Waszych obowiązków należy wówczas rozniesienie talerzy z makaronem lub ryżem. Możecie również sami napełniać talerze gości pełniąc rolę gospodarza uroczystości.

Głębokie talerze, miseczki i bulionówki
Bardzo ważną sprawą jest dobór odpowiednich naczyń. Miseczki są bardzo praktyczne, jednak zarezerwowane są raczej na co dzień. Jedynie w przypadku zup – kremów można przymknąć oko na to drobne uchybienie. Pamiętajcie jednak, że podczas ważnych uroczystości zdecydowanie lepiej sięgnąć po tradycyjne głębokie talerze od kompletu - sprawdź propozycje. Niekiedy warto jest zastąpić je bulionówkami (w przypadku rosołu do picia) lub miseczek z uchwytami (do serwowania barszczu z uszkami).

Dekorowanie talerza
Wiadomo, jak ważna jest estetyka podawanych posiłków. Nawet skromna dekoracja sprawia, że jedzenie jest jeszcze przyjemniejsze. Czasem wystarczy, że na gęstej zupie ułożymy kilka listków pietruszki, koperku lub świeżych ziół. Jeśli zupa wymaga zabielenia, kleks z gęstej śmietany nada jej bardziej wykwintnego charakteru. Ciekawym pomysłem jest również oprószanie brzegów talerza startym serem lub przyprawami.

Mam nadzieję, że moje wskazówki pomogą Wam podczas organizowania rozmaitych przyjęć okolicznościowych i rodzinnych uroczystości. Warto zadbać o detale, bo, jak mówi przysłowie, "diabeł tkwi w szczegółach" ;) Czasem kilka drobiazgów potrafi wiele zmienić. Jest to szczególnie ważne w przypadku rodzinnych spotkań przy stole :) 




2 komentarze:

  1. talerz głęboki stawia się zazwyczaj na płaskim po to by nie biegać potem dodatkowo z talerzami i by można było wspólnie zasiąść do stołu bez zawracania sobie nimi głowy, ot tak dla wygody, ale zgadzam się nie jest to konieczne

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny artykuł, z pewnością informacje na temat jak podawac zup[y przydadzą mi się w przyszłości.

    Pozdrawiam serdecznie,
    K>

    OdpowiedzUsuń