Wielkimi
krokami zbliża się okres Pierwszych Komunii Świętych, a wraz z nim czas
starannie dopracowanych przyjęć. Trudno wyobrazić je sobie bez uroczystego
obiadu w gronie rodziny. Dzisiaj przygotowałam dla Was kilka sprawdzonych porad
na temat eleganckiego serwowania zup. Mam nadzieję, że przydadzą się Wam one
nie tylko podczas uroczystości związanych z Pierwszą Komunią Świętą Waszej
pociechy. Pamiętajcie, że w dużej mierze dbałość o szczegóły buduje
niepowtarzalną atmosferę ważnych wydarzeń rodzinnych.
W
ręku, na tacy czy w wazie?
Okazuje
się, że podawanie zupy na stół nie jest wcale łatwą sztuką. Jak zapewne się
domyślacie, istnieje kilka technik ściśle obwarowanych zasadami Savoir Vivre’u.
Po pierwsze, jeśli przynosimy do stołu talerz z zupą w ręku, stawiamy ją na
stole z prawej strony obsługiwanej osoby. Wbrew obiegowej opinii nie ma
potrzeby ustawiania głębokiego talerza na płaskim. Ważne jest jednak, by w
pierwszej kolejności przynieść sztućce. Sprawa wygląda inaczej, jeśli zupę
przynosimy na tacy – wówczas łyżki można przynieść razem z talerzem. Takie
zasady obowiązują przede wszystkim w dobrych restauracjach. Jak natomiast można
jeszcze rozwiązać ten problem podczas przyjęcia urządzanego w domowym zaciszu?
Pięknym
zwyczajem jest serwowanie zupy w dekoracyjnych wazach. Zazwyczaj naczynia te
wchodzą w skład serwisu obiadowego, jednak nie jest to regułą. Sztuką jest dobrać
wazę do garnituru stołowego. Do nowoczesnej porcelany pasują nowoczesne wazy, a
do klasycznych zestawów – klasyczne. Na rynku dostępne są również piękne
naczynia urzekające szlachetną prostotą i subtelną elegancją. Będą one pasowały
do różnego rodzaju zestawów porcelany. Dlaczego jednak warto podać zupę w wazie?
Ponieważ jest to piękny, aczkolwiek zanikający zwyczaj. Kojarzy się z ciepłem
domowego ogniska i buduje odświętną atmosferę przy stole. Jeżeli wybierzecie
taki sposób podawania zupy, macie dwie możliwości. W przypadku bardziej
kameralnych, nieformalnych przyjęć, jako gospodarze możecie zachęcić do
samodzielnego nabierania zupy. Do Waszych obowiązków należy wówczas
rozniesienie talerzy z makaronem lub ryżem. Możecie również sami napełniać
talerze gości pełniąc rolę gospodarza uroczystości.
Głębokie
talerze, miseczki i bulionówki
Bardzo
ważną sprawą jest dobór odpowiednich naczyń. Miseczki są bardzo praktyczne,
jednak zarezerwowane są raczej na co dzień. Jedynie w przypadku zup – kremów można
przymknąć oko na to drobne uchybienie. Pamiętajcie jednak, że podczas ważnych
uroczystości zdecydowanie lepiej sięgnąć po tradycyjne głębokie talerze od
kompletu - sprawdź propozycje. Niekiedy warto jest zastąpić je bulionówkami (w przypadku rosołu do
picia) lub miseczek z uchwytami (do serwowania barszczu z uszkami).
Dekorowanie
talerza
Wiadomo,
jak ważna jest estetyka podawanych posiłków. Nawet skromna dekoracja sprawia,
że jedzenie jest jeszcze przyjemniejsze. Czasem wystarczy, że na gęstej zupie
ułożymy kilka listków pietruszki, koperku lub świeżych ziół. Jeśli zupa wymaga
zabielenia, kleks z gęstej śmietany nada jej bardziej wykwintnego charakteru.
Ciekawym pomysłem jest również oprószanie brzegów talerza startym serem lub
przyprawami.
Mam
nadzieję, że moje wskazówki pomogą Wam podczas organizowania rozmaitych przyjęć
okolicznościowych i rodzinnych uroczystości. Warto zadbać o detale, bo, jak mówi
przysłowie, "diabeł tkwi w szczegółach" ;) Czasem kilka drobiazgów
potrafi wiele zmienić. Jest to szczególnie ważne w przypadku rodzinnych spotkań
przy stole :)
talerz głęboki stawia się zazwyczaj na płaskim po to by nie biegać potem dodatkowo z talerzami i by można było wspólnie zasiąść do stołu bez zawracania sobie nimi głowy, ot tak dla wygody, ale zgadzam się nie jest to konieczne
OdpowiedzUsuńŚwietny artykuł, z pewnością informacje na temat jak podawac zup[y przydadzą mi się w przyszłości.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
K>
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZupę najczęściej serwuję w dużej wazie, z której każdy może nałożyć sobie odpowiednią ilość posiłku. Ostatnio zamówiłam też na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw zestaw 2 eleganckich łyżek wazowych z stali nierdzewnej, które umożliwiają łatwe nakładanie zupy przy stole. Niewątpliwie warto jest mieć takie akcesoria pod ręką.
OdpowiedzUsuń