wtorek, 28 czerwca 2011

Jak dobrać menu na przyjęcie weselne?


Przygotowania do ślubu pochłaniają wiele czasu i energii. Z pewnością wielu z Was przydadzą się sprawdzone porady dotyczące organizacji wesela.

Jedną z najistotniejszych kwestii, którą będziecie musieli rozstrzygnąć, jest ułożenie menu na przyjęcie weselne. Niezależnie od tego, gdzie planujecie zorganizować wesele, przygotowałam dla Was kilka wskazówek, które ułatwią to zadanie. Jeżeli będziecie się nimi kierowali komponując menu, Wasi goście z pewnością będą zadowoleni, a przyjęcie weselne udane.

Dlaczego weselne jest tak istotne? Ponieważ goście weselni zazwyczaj bawią się całą noc – potrzebują zatem dużo energii do tańca :) Powinniśmy więc zadbać o to, by nie zabrakło jedzenia. Organizowanie tradycyjnego polskiego wesela jest często równoznaczne z przygotowywaniem wielkiej biesiady, dlatego różnych potraw po prostu musi być dużo i nie może niczego zabraknąć.
Większość par decyduje się na tradycyjne polskie potrawy i przysmaki, co rzeczywiście bardzo często jest właściwym posunięciem. Schabowy z kapustą, tradycyjny rosół z pewnością przypadną gościom do gustu. Pamiętajmy jednak, że jeśli planujemy kameralne wesele, ważny jest również umiar – inaczej jedzenie się zmarnuje.
Oczywiście spora część przyszłych małżonków chciałaby jednak, by ich ślub i wesele wyglądały ciekawiej niż typowe polskie przyjęcie, na przykład w remizie. Wówczas warto zaplanować kilka specjalnych dań, nieco bardziej wykwintnych. Nie można jednak przesadzić w drugą stronę – eksperymenty kulinarne to odważne posunięcie i nie jest to najlepszy pomysł w przypadku menu na przyjęcie weselne. Najważniejsze jest bowiem urozmaicenie. Każdy z gości powinien znaleźć na stole coś pysznego dla siebie – wówczas wszyscy goście będą zadowoleni. Poza zwyczajowymi polskimi potrawami, warto zatem pomyśleć o kilku daniach kuchni europejskiej – nawet gdyby miały to być jedynie sałatki i przekąski. Wszystko winno być podane na eleganckiej zastawie stołowej - najlepiej sprawdzi się klasyczna biała porcelana stołowa - http://namoimstole.pl/produkty/porcelana-stolowa.

Dobierając menu na przyjęcie weselne pamiętajmy również, by na stole nie zabrakło nieco lżejszych, mniej kalorycznych potraw – z myślą o gościach płci pięknej i osobach, które są na diecie. Wiele lżejszych przekąsek ma również tę zaletę, że będzie można ustawić je na stole weselnym także poza głównym posiłkiem. Niskokaloryczne przekąski wspaniale nadają się bowiem do przegryzienia między jednym tańcem, a kolejnym :) Nie zapominajmy również o owocach, które nie tylko wspaniale sprawdzą się w roli lekkiej przekąski, ale pięknie ułożone na półmiskach i paterach będą równocześnie dekorowały stół. Doskonałym pomysłem jest również zorganizowanie na stół takiego ekstrawaganckiego urozmaicenia, jakim jest na przykład fontanna z czekoladą. Można w niej moczyć kawałki owoców, na przykład truskawek.
Jadłospis na przyjęcie weselne, podobnie jak na każdą inną uroczystość, w dużej mierze zależy od pory roku. Pamiętajcie, by danie pierwsze obejmowało zimne przystawki, na przykład zimne potrawy z mięs, zimne potrawy z ryb, sałatki jarzynowe, sezonowe surówki, pieczywo i masło. Następna w kolejności powinna być zupa lub zupa – krem. Potem przychodzi czas na sezonowe warzywa, na przykład zapiekane lub od razu można przejść do głównego, gorącego dania mięsnego (oczywiście podawanego z garniturem warzyw sezonowych). Na koniec warto pomyśleć o deserze (zimnym lub gorącym) i kawie z ciastkami. W przypadku menu weselnego możemy jednak nieco modyfikować porządek menu. Najważniejsze, byśmy pamiętali o głównym posiłku na początku wesela i przygotowaniu zakąsek na całą noc trwania przyjęcia – zarówno ciepłych, jak i zimnych.

Jeśli planujecie urządzić wesele "tematyczne", na przykład w góralskim stylu, z ciekawą oprawą muzyczną i oryginalnym wystrojem, wówczas dobrze byłoby pomyśleć również o odpowiednim menu. Wesela na przykład w stylu góralskim zyskują na popularności, jednak z wyprzedzeniem należałoby pomyśleć o odpowiednim menu – prawdziwej kwaśnicy i innych potrawach. Zorganizowanie menu na takie przyjęcie weselne może bowiem pochłonąć trochę więcej czasu.

Jeżeli na Waszym ślubie będą również dzieci, nie zapominajcie o osobnym stoliku specjalnie dla najmłodszych. Oczywiście powinno być to jednoznaczne z przygotowaniem osobnego menu dla dzieci. Małym gościom raczej nie będą smakowały specjały przygotowane dla dorosłych, dlatego warto pomyśleć o słodkościach i owocach oraz lubianych przez dzieci napojach.

Przygotowanie menu na przyjęcie weselne nie powinno nastręczać większych trudności, jeśli będziemy kierowali się powyższymi zasadami. Jeżeli wesele będzie organizowane w restauracji, możemy poprosić jej kierownika lub przedstawiciela, by przygotowano dla nas przykładowe menu weselne. Takie zestawy znajdziecie również w Internecie. Wówczas dużo łatwiej zaplanować będzie zestaw potraw. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz