czwartek, 6 października 2011

Jak serwować dalekowschodnie potrawy?


Jestem przekonana, że nie tylko ja jestem zafascynowana kulturą Dalekiego Wschodu. Mimo że w te piękne, egzotyczne krainy pełne powściągliwych, dobrze wychowanych ludzi wkradł się już Zachodni chaos i pośpiech, nadal tamten region świata charakteryzuje przywiązanie do tradycji i celebrowanie każdej chwili z namaszczeniem, według starożytnych zwyczajów. Przygotowywanie posiłków nawet w restauracji w Polsce bardzo często wiąże się z występowaniem szczególnego "mikroklimatu" ;) Jeśli i Wy jesteście miłośnikami egzotycznej kuchni albo chcielibyście w niedługim czasie spróbować swoich umiejętności kulinarnych w nowej dziedzinie, z pewnością zainteresują Was sposoby podawania azjatyckich potraw - od chińskich począwszy, poprzez japońskie, a na tajskich i hinduskich skończywszy. Dlatego też dzisiaj chciałabym przedstawić Wam niezbędne akcesoria stołowe, które zainspirują nie tylko miłośników chińszczyzny do urządzenia nieszablonowego spotkania przy stole. Zapraszam do lektury :)

Miski, miseczki i półmiski
Niedawno wspomniałam, że cechą azjatyckiej kuchni są małe porcje w porównaniu z Europejskimi i Amerykańskimi standardami. Zauważyliście pewnie, że mieszkańcy Dalekiego Wschodu są raczej drobnej postury i dużo rzadziej borykają się z nadwagą. Na ten stan rzeczy składają się dwa zasadnicze czynniki, czyli zdrowe, pełnowartościowe produkty spożywcze oraz wspomniana wcześniej wielkość porcji. Kuchnia azjatycka większości z Was kojarzy się również z bogactwem przypraw - i słusznie, bowiem dalekowschodnie smaki są wyraziste, a każde danie niezwykle aromatyczne. Dlatego azjatyckie specjały polecam osobom, które stawiają na jakość, a nie ilość ;) Z tych samych powodów potrzebne Wam będą miseczki rozmaitej wielkości, które są niezastąpione na tradycyjnym, azjatyckim stole. Serwuje się w nich nie tylko zupy, ale również ryż - podstawa dalekowschodniego posiłku, a także przepyszne sosy i dipy. Większe miski mogą posłużyć jako główne naczynie na stole, w którym podamy na przykład ryż. Szczególnie pięknie i stylowo prezentują się misy bambusowe i drewniane - dość niskie i o łagodnie zaokrąglonych brzegach. Z powodzeniem możecie je zastąpić również bardziej eleganckimi półmiskami.

Pałeczki i eleganckie podstawki pod sztućce
Trudno wyobrazić sobie bez nich azjatycką kuchnię. Pałeczki mogą być drewniane lub z tworzyw sztucznych. Chociaż pałeczki drewniane są stylowe i eleganckie, tylko wykonane z najwyższej jakości drewna będą solidne i przetrwają próbę czasu. Natomiast w ostatnich czasach bardzo modne są nowoczesne, designerski pałeczki, utrzymane w chłodnych, metalicznych tonacjach. bardzo często łączy się je z kanciastymi naczyniami, takimi jak kwadratowe talerze stylizowane na azjatycką zastawę stołową. bardzo ważne jednak jest, byście nie zapomnieli o podstawkach pod pałeczki, ponieważ zgodnie z chińskimi i japońskimi zwyczajami, nie wolno odkładać pałeczek na talerz nawet po skończeniu jedzenia. Podstawki pod pałeczki mogą być kościane, drewniane, porcelanowe lub kamienne - są to prawdziwe małe arcydzieła :) Ponieważ kuchnia azjatycka obfituje w owoce morza, przydatne mogą okazać się specjalnie do nich przeznaczone sztućce. Możecie nimi zastąpić pałeczki, których używanie wymaga jednak trochę wprawy.

Stylowe nakrycia - chińskie tace
Najbardziej eleganckim rodzajem nakrycia azjatyckiego jest zdecydowanie tradycyjna chińska taca. Możemy wyróżnić dwa sposoby jej używania. Po pierwsze, jeśli podajemy potrawy azjatyckie na tradycyjnym, niskim stole, wówczas możemy potraktować tacę jako główne nakrycie dla każdej osoby. Na niej ustawiamy miseczki na ryż, sosy, zupy, pałeczki itp. Natomiast jeśli zdecydowanie bardziej jesteście przyzwyczajeni do zachodnich tradycji serwowania dań, wówczas tacka może posłużyć Wam w charakterze półmiska ustawionego w centralnym miejscu stołu. Tacki chińskie świetnie nadają się szczególnie do serwowania sushi, ale nie musicie ograniczać się do tej jednej potrawy. Pamiętajcie również, że wok – mimo że wygląda egzotycznie, jest czymś w rodzaju dobrze nam znanej patelni. Jeśli więc zależy Wam na eleganckim podejmowaniu gości, zrezygnujcie z chwalenia się tym oryginalnym akcesorium kuchennym ;)

Kuchnia Dalekiego Wschodu ma niewątpliwie wiele zalet, dlatego fakt, że jest to w ostatnich latach bardzo modny trend kulinarny, bynajmniej nie powinien dziwić. Mam nadzieję, że moje porady i wskazówki pomogą Wam w przygotowaniu wyjątkowego posiłku w azjatyckiej stylistyce i atmosferze. Zachęcam gorąco do eksperymentów kulinarnych i dekoratorskich, które pozwalają oderwać się od szarej codzienności i przenieść w egzotyczną krainę pełną zniewalających smaków i zapachów :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz