piątek, 2 grudnia 2011

Pieczemy pierniczki na Święta


Atmosferę Świąt Bożego Narodzenia buduje wiele elementów. Na pewno zgodzicie się ze mną, że wśród nich należy wymienić nieporównywalne z niczym innym aromaty wydobywające się z kuchni ;) Szczególnie smakowicie pachnące wypieki sprawiają, że w okresie przedświątecznym czujemy zbliżający się najpiękniejszy okres w roku. Dzisiaj zapraszam Was więc do lektury na temat świątecznych pierniczków. Zebrałam dla Was garść porad i praktycznych wskazówek, które przydadzą się Wam podczas wypieku i przechowywania słodkości aż do Świąt. Mam nadzieję, że to wszystko będzie dla Was nieocenioną pomocą :)

Przepis na domową przyprawę do piernika
O charakterystycznym smaku pierników i pierniczków decydują przyprawy użyte do wyrobu ciasta. Wiele osób coraz częściej korzysta z gotowych mieszanek przyprawowych, które bez trudu można kupić w sklepie. Jeśli jednak chcielibyście w tym roku postawić na naturalność, zachęcam do skomponowania własnej przyprawy piernikowej, co wcale nie jest tak trudne jak mogłoby się wydawać :) Ważne są odpowiednie proporcje poszczególnych przypraw, dlatego będziecie potrzebowali dość precyzyjnej wagi kuchennej. Ważenie przypraw możecie zlecić swoim pociechom – na pewno ucieszą się z tak odpowiedzialnego zadania ;) A oto i sam przepis na przyprawę do piernika:
  • 50 g cynamonu
  • 20 g sproszkowanego imbiru
  • 15 g całych goździków
  • 15 g samych ziarenek kardamonu
  • 10 g czarnego pieprzu (ciasto pierne zawdzięcza mu swoją nazwę)
  • 10 g gałki muszkatołowej
  • 10 g ziela angielskiego
  • 5 g samych ziarenek anyżu
Wszystkie przyprawy należy zmielić w młynku do kawy. Do ciasta wsypujemy 3 – 4 łyżeczki (na 1 kg mąki). I gotowe! :)

Choinkowe pierniczki
Dla wielu osób największą frajdą jest przygotowywanie pierniczków na choinkę. Jeśli i w pragniecie udekorować świąteczne drzewko w taki tradycyjny sposób, będziecie potrzebowali foremek plastikowych lub metalowych w różnych kształtach. Alternatywą dla nich są foremki kamienne, które dają możliwość upieczenia ciasteczkowych ludzików łącznie z drobnymi szczegółami, takimi jak buzia czy guziki. Oczywiście możecie ulepić je sami, zwłaszcza przy pomocy dzieci. Drobne elementy ozdobne wykonuje się wówczas przy pomocy lukru i bakalii. Pamiętajcie jednak o nakłuciu każdego ciasteczka wykałaczką. Tak powstała dziurka umożliwi Wam przewleczenie ciastka niteczką lub sznureczkiem. Jeśli nie zrobicie tego jeszcze przed pieczeniem, ciasteczka będą się kruszyły podczas przebijania otworku.

Przechowywanie pierniczków
Wiele osób przygotowuje pierniczki już w okolicach Mikołajek. I rzeczywiście, jest to doskonały sposób na najpyszniejsze ciasteczka, ponieważ wiele rodzajów piernika musi "dojrzeć". Musicie sprawdzić w przepisie czy pierniczki są gotowe do spożycia od razu, czy po odpowiednio długim leżakowaniu. Do przechowywania ciasteczek należy użyć szczelnie zamykanego pojemnika wyłożonego lnianą serwetką. Najczęściej po takim "dojrzewaniu" są one suche. Ja radzę sobie z tym kłopotem wkładając do pojemnika na kilka dni przed spożyciem skórki jabłkowe, cytrynowe i pomarańczowe. Pierniczki powinno się wyłożyć z pojemnika przynajmniej na dwa dni przed Świętami, aby mogły nasiąknąć wilgocią z powietrza. Do piernika pasuje również marmolada, dlatego czasem warto ciasteczka nią przełożyć – są wówczas dwustronne :)

Życzę Wam, by świąteczne przygotowania nie tylko przebiegały sprawnie, ale również by dostarczyły Wam dużo radości :) Jeśli zaangażujecie w nie całą rodzinę, z pewnością czas upłynie Wam w miłej atmosferze. Pierniczki własnej roboty będą znikały ze świątecznego stołu lub z choinki z zastraszającą szybkością – to chyba wypieki najbardziej kojarzące się z Bożym Narodzeniem, dlatego gorąco zachęcam Was do spróbowania swoich sił w przygotowywaniu tych smakołyków :)

1 komentarz: