poniedziałek, 28 listopada 2011

Pieczemy świąteczne ciasteczka



Tak, Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami :) W sklepach na każdym kroku widoczne są już Bożonarodzeniowe dekoracje. To znak, że najwyższy czas zacząć świąteczne przygotowania, a przynajmniej poczynić pierwsze plany. O niektórych Bożonarodzeniowych obowiązkach dobrze jest pomyśleć już teraz – w myśl zasady, że im wcześniej, tym lepiej :) Do takich zadań bez wątpienia należy wypiek ciasteczek. Dlatego dzisiaj przygotowałam dla Was kilka sprawdzonych pomysłów na udane wypieki. Mam nadzieję, że pomogą Wam one pięknie udekorować te małe arcydzieła kulinarne, a potem przechować je aż do Świąt :)

Dekoracje świątecznych ciasteczek
Najważniejszą zasadą wypiekania Bożonarodzeniowych ciasteczek powinna być naturalność. Dlatego zamiast syntetycznych aromatów arakowych, rumowych czy pomarańczowych, powinniśmy posłużyć się naturalnymi składnikami, takimi jak prawdziwy rum, pomarańczowa skórka czy pokruszona laska wanilii. Przyjrzyjcie się uważnie cukrowi waniliowemu. W marketach najczęściej występuje on w postaci cukru wanilinowego – a to nie to samo. Samodzielnie jednakże również można uzyskać ten popularny dodatek do wypieków. Wystarczy, że niewielką ilość cukru będziecie przechowywać przez dłuższy czas w szczelnie zamkniętym pojemniku w towarzystwie kilku lasek wanilii.

Trudno wyobrazić sobie Bożonarodzeniowe ciasteczka bez kolorowych ozdób. Z pewnością przydadzą się Wam bakalie, czyli orzechy, rodzynki, migdały oraz suszone owoce, wiórki kokosowe, starte skórki pomarańczowe i cytrynowe. Najpiękniej wyglądają jednak ciasteczka w polewie. Przygotowałam więc dla Was kilka pomysłów na łatwe w przygotowaniu i możliwie najbardziej naturalne polewy do wypieków. Najważniejszą z nich jest bez wątpienia polewa czekoladowa. Wystarczy, że zaopatrzycie się w śmietanę i czekoladę o dużej zawartości kakao. Śmietanę (100g) należy zagotować i rozpuścić w niej rozdrobnioną wcześniej tabliczkę czekolady. Możecie użyć także białej czekolady. Z pewnością taka polewa będzie lepsza i zdrowsza niż nafaszerowany konserwantami gotowy produkt.

Lukier  można przygotować na dwa sposoby:
  • ucierając cukier puder z sokiem z cytryny i wodą 
  • ucierając białka jajek z cukrem pudrem (w stosunku: jedno białko na 140 g cukru pudru)

W taki sposób otrzymacie jednak biały lukier, a pewnie zależy Wam na jak najbardziej kolorowych dekoracjach ciasteczek. Otóż jest na to kilka sposobów. Zamiast wody można dodać kilka kropel soku malinowego – uzyskacie kolor czerwony. Aby otrzymać żółty kolor wsypujemy odrobinę szafranu. Sok ze szpinaku odpowiada natomiast za zielony kolor lukru. Prawda, że proste? :) Oczywiście zawsze możecie skorzystać z gotowych, kolorowych posypek, ale chyba każdy z Was przyzna mi rację, że to nie to samo ;)

Przechowywanie świątecznych ciasteczek
Aby Wasze ciasteczka zachowały świeżość, dobrze jest zamknąć je w szczelnym pojemniku, najlepiej metalowym. Pamiętajcie jednak o tym, by dobrze je ostudzić – para wodna nie będzie skraplała się na wieczku pudełka narażając jednocześnie Wasze wypieki na rozwój pleśni. Z tego samego powodu ciasteczka powinny poleżeć jedną dobę w suchym i chłodnym miejscu – lukier dobrze zastygnie, a ciasteczka trochę "odparują". Pojemnik z ciastkami również powinien stać w suchym i chłodnym miejscu. Pamiętajcie, by jego dno wyłożyć lnianą serwetką.

Przedświąteczny wypiek ciasteczek to doskonała okazja, by zaangażować dzieci w Bożonarodzeniowe przygotowania. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie to one są najmilszą częścią Świąt :) Pięknie udekorowane wypieki na pewno wspaniale będą smakowały do kawy i herbaty, a w przypadku maluchów – również do mleka. Mam nadzieję, że moje wskazówki okażą się dla Was przydatne, a wypiekaniu i dekorowaniu ciasteczek będzie towarzyszył prawdziwie świąteczny nastrój :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz