czwartek, 10 listopada 2011

Podajemy tort na stół


Wiele przyjęć i spotkań rodzinnych ma miejsce, gdy ktoś bliski świętuje urodziny – jest to chyba najczęstszy powód wspólnego zasiadania do stołu w dużym gronie, oczywiście poza Świętami. Jak wiadomo – udane przyjęcie urodzinowe lub rocznicowe nie może obyć się bez tortu ;) Najpyszniejsze i najpiękniejsze są chyba te przygotowane w domu, chociaż niewielkie rodzinne cukiernie również oferują małe kulinarne arcydzieła :) Dzisiaj przygotowałam dla Was kilka sprawdzonych porad dotyczących dekorowania i podawania tortów na stół. Mam nadzieję, że znajdziecie tutaj dla siebie zupełnie nowe pomysły na oryginalne rozwiązania w tej materii :)

Dekorowanie tortu – prawdziwe wyzwanie i sztuka kulinarna
Wszystkim nam zależy, aby tort smakował wspaniale – i równie pięknie wyglądał. Podpowiem Wam dwie sprawdzone "sztuczki" na poprawienie smaku tortu. Jeżeli planujecie przełożyć tort jednym rodzajem kremu albo bitą śmietaną, istnieje obawa, że będzie on nieco mdły lub zbyt słodki. Dlatego dobrze jest skropić obficie poszczególne warstwy biszkopta przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny lub rumem. Tort będzie miał o wiele bardziej wyrazisty smak :)
Nawet jeżeli sięgniecie wyłącznie po krem z torebki, dekorowanie tortu może być wspaniałą zabawą i nie lada wyzwaniem :) Od dekad gospodynie domowe radzą sobie w ten sposób, że – jeśli nie mają specjalnej tuby do kremu – tworzą wzorki przy pomocy woreczka foliowego z uciętym rożkiem. Oczywiście najwięcej możliwości dekoracyjnych daje "prawdziwa" tuba do kremu, wyglądem przypominająca nieco strzykawkę – zwłaszcza, jeśli jej końcówki są wymienne i mają rozmaite kształty.
Wzorki i napisy to jednak nie jedyny sposób dekoracji tortu. Wiecie pewnie, że używanie woreczka zamiast tuby wymaga wprawy. Zresztą czasem łatwiej kupić gotowe czekoladowe literki na napis. Tort można jednak udekorować "na gładką powierzchnię" przy pomocy dużego, szerokiego noża. Wygląda to szczególnie pięknie, jeśli boki tortu mają "postrzępioną" powierzchnię. W celu stworzenia takiej dekoracji nakładamy na boki tortu grubą warstwę kremu, przykładamy szeroki nóż i szybko go odrywamy. Tak przygotowane boki możecie oprószyć zmielonymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub posypką do tortów. Wierzch tortu wygląda natomiast najpiękniej, jeśli poukładamy na nim kolorowe cukierki czekoladowe lub owoce.
Teraz słów kilka o samych ozdobach tortu, które możecie kupić w sklepach :) Znajdziecie na przykład kolorowe posypki i różnego rodzaju groszki – nawet srebrne i złote :) Jeśli zależy Wam na dekoracyjnych różach i listkach, nie polecam tych wykonanych w podobny sposób jak opłatek, ponieważ jeśli krem ma dużą zawartość mleka, dekoracje te po prostu rozmiękają. Ja najczęściej zamawiam "prawdziwe" dekoracje z lukru w ulubionej cukierni :) Osobną sprawą są dekoracje z owoców. Zdradzę Wam pewien sekret na zawsze świeże ozdoby owocowe, które nie czernieją po pewnym czasie – wystarczy pomalować je pędzelkiem przygotowaną wcześniej rozrobioną i posłodzoną żelatyną.

Tort – centralna dekoracja stołu
Najlepiej jest, jeśli tort ma swoje wielkie wejście, czyli gdy uroczyście wniesiemy go do pomieszczenia, w którym odbywa się przyjęcie. Oczywiście świeczki powinny się już palić, a my w tej chwili powinniśmy rozpocząć śpiewanie zwyczajowego "Sto lat!" :) Nie mniej ważną sprawą niż sam wygląd tortu, jest rodzaj naczynia, na którym go podamy. Przyda się szczególnie patera do serwowania ciast na nóżce, ponieważ  tort będzie prezentował się na niej okazale i atrakcyjnie. Niektóre patery mają specjalny klosz, który chroni tort przed obsychaniem kremu – a jednocześnie sprawia, że wygląda on na stole elegancko i gustownie. Jednakże wystarczy duży talerz do serwowania potraw, który możecie podać do stołu na tacy do serwowania. Zarówno na paterę, jak i na duży talerz możemy położyć papierową, ażurową serwetkę. Pamiętajcie również, by przygotować wcześniej łopatkę do serwowania tortu. Jestem przekonana, że wielu z Was wie, jak trudne jest nakładanie tortu za pomocą zwykłego noża. Przydadzą się również sztućce – widelczyki do ciasta, ewentualnie małe łyżeczki.

Podawanie tortu to punkt kulminacyjny wielu uroczystości rodzinnych. Jeśli będzie atrakcyjnie udekorowany i podany, wprawi w zachwyt gości. Okazuje się, że serwowanie tortu to swojego rodzaju sztuka kulinarna i trudno się temu dziwić. Wszak wokół niego koncentruje się cała uroczystość i to nie tylko urodziny czy przyjęcie rocznicowe. Wiele osób nie może wyobrazić sobie również Świąt Bożego Narodzenia bez tortu – zwłaszcza uroczyście obchodzonego Pierwszego Dnia Świąt :) Ale to już materiał na inny wpis ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz