niedziela, 13 listopada 2011

Eleganckie serwowanie wypieków


Uwielbiamy spotykać się z rodziną i przyjaciółmi przy kawie i cieście domowego wypieku :) Takie spotkania są kameralne i niezwykle przyjemne. Zależy nam na tym, by ciasto serwowane na stół prezentowało się elegancko. Zgodzicie się chyba ze mną, że te wyjątkowe chwile wymagają odpowiedniej oprawy? ;) Dlatego dzisiaj zajmę się sposobami na eleganckie podawanie wypieków. Bez względu na to czy chodzi o spotkanie rodzinne, czy zakończenie uroczystego obiadu, mam nadzieję, że moje wskazówki pomogą Wam w urządzeniu prawdziwej uczty dla podniebienia i nie tylko – bo oczywiście efekt wizualny jest również ważny ;)

Nakrycie stołu
Generalnie serwowanie wypieków nie jest szczególnie trudną sztuką, jeśli będziecie kierowali się kilkoma ogólnymi zasadami. Przede wszystkim więc będziecie potrzebowali talerzyków deserowych, które bardzo często wchodzą w skład większych serwisów obiadowych. Wiele osób zakłada – mylnie zresztą, że wystarczą filiżanki ze spodkami z serwisu kawowego, by elegancko podać ciasto. Pamiętajcie więc, że spodki pochodzące z kompletów z filiżankami służą tylko i wyłącznie do tego, by kawa nie rozlewała się ani nie sączyła na stół. W drodze wyjątku można na spodeczku położyć jedynie kilka ciasteczek, jednakże jest to praktykowane przede wszystkim w kawiarniach i restauracjach. Do ciasta każdy z gości powinien mieć oddzielny talerzyk deserowy.

Drugą, nie mniej ważną sprawą, są sztućce do ciasta. Najbardziej eleganckim ich rodzajem są oczywiście widelczyki do ciasta, które sprawdzają się nie tylko podczas dużych uroczystości i serwowania tortu. Widelczyki znacznie ułatwiają rozdrabnianie i nabieranie ciasta – nie tylko tego z kremem. Widelczyki - nie oznacza jednak tego samego co widelce. Sztućce do ciasta są zazwyczaj mniejszych rozmiarów niż ich obiadowe odpowiedniki. Nie ma natomiast konieczności podawania noży. Jeśli nie macie widelczyków, trzeba zadowolić się łyżeczkami – takimi samymi jak podaje się do kawy lub herbaty. Jednakże obowiązuje taka sama zasada jak w przypadku talerzyków – podajemy czyste, osobne sztućce.

Jeżeli chodzi o napoje, kawę i herbatę podajemy w filiżankach należących do tego samego kompletu. Kubki i kubeczki, chociaż dużo pojemniejsze, zostawmy zdecydowanie do użytku codziennego. Jeżeli przypuszczacie, że lepiej byłoby, gdyby kawy lub herbaty było więcej, podajcie ją w dzbanku, imbryku lub w zaparzaczu. Nie może zabraknąć oczywiście także mlecznika i cukierniczki. Osobną kwestią jest natomiast podawanie alkoholi, takich jak chociażby wino deserowe czy likier. Wino deserowe podajemy w kieliszkach o krótkich nóżkach, a zamiast butelki na stole można ustawić karafkę – podkreśla ona domowy charakter spotkania. Likiery natomiast serwuje się różnie, w zależności od gatunku – można jednak przyjąć, że jako wódki aromatyzowane podajemy je w niewielkich kieliszkach do wódki.

Smakowite ciasto w centralnym miejscu na stole
Najważniejsza sprawa to oczywiście serwowanie samego ciasta. Z pewnością w jego upieczenie włożyliście wiele starań i przygotowań. Chociażby dlatego ustawiamy je w centralnym miejscu stołu – jest jednocześnie ozdobą i głównym punktem spotkania ;) Ciasto najpiękniej prezentuje się na paterze z nóżką, czasem dodatkowo wyposażoną w klosz pomagający zachować świeżość wypieku. Jeśli nie macie takiej patery, wystarczy duży talerz do serwowania. Jeśli ciasto jest już pokrojone na porcje, wystarczy nawet zwyczajny półmisek.

Pamiętajcie jednak o odpowiedniej dekoracji ciasta. Czasem nawet samo oprószenie go cukrem pudrem sprawia, że wygląda ono niczym małe arcydzieło sztuki cukierniczej. Do tego kilka listków mięty i nasz wypiek z całą pewnością zasłuży na zajmowanie centralnego miejsca na stole ;) Do niektórych ciast możecie podać również konfitury własnej roboty. Wówczas nakładacie je do niewielkiej miseczki i stawiacie przy każdym nakryciu lub serwujecie w nieco większym naczyniu, obowiązkowo z dodatkową łyżeczką.

Spotkania przy kawie i cieście należą do moich ulubionych, ponieważ zazwyczaj rozmowy toczą się wówczas wokół samych przyjemnych tematów ;) Takie spotkania niezwykle relaksują i wprawiają w dobry nastrój nie tylko z powodu większej niż zwykle spożytej dawki cukru :) Mam nadzieję, że moje wskazówki pomogą Wam w urządzaniu samych takich spotkań w gronie najbliższych.

1 komentarz:

  1. Każde ciasto powinno być podawane w odpowiedni sposób. Ja do tego celu używam specjalnych sztućców do serwowania wypieków. Ostatnio nabyłam na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce nowy zestaw sztućców, w skład których wchodzą widelczyki do ciasta, nożyk, a także poręczna łopatka. Z ich pomocą obchodzenie się z ciastem jest o wiele łatwiejsze :).

    OdpowiedzUsuń