środa, 2 listopada 2011

Jak elegancko serwować kawę?


Eleganckie serwowanie kawy na stół to nie lada wyzwanie. Wydawałoby się, że wystarczy piękny serwis do kawy i po kłopocie. A jednak… Niewiele osób wie, że ekskluzywne restauracje i kawiarnie organizują kursy dla kelnerów, dotyczące właśnie odpowiedniego podawania kawy gościom. Nie jest to bynajmniej łatwe zadanie, ponieważ – jak już zdążyliście się przekonać – istnieje wiele rodzajów kawy, a każdy z nich podaje się inaczej! Co więcej, serwowanie kawy powinno być właściwe nie tylko pod względem "technicznym", ale powinna towarzyszyć temu wyjątkowa atmosfera. Nie bez powodu mówi się o kulturze picia kawy. Nie jest jednak łatwo połączyć te wszystkie elementy, by spotkanie przy kawie było niezwykłe pod każdym względem. Zapraszam do lektury :)

Taca do serwowania – odrobina luksusu
Bardzo eleganckim sposobem na podawanie kawy, jest przynoszenie jej na specjalnej tacy do serwowania. Niegdyś był to szeroko rozpowszechnionym zwyczajem w arystokratycznych domach, jednak kiedy nierówności społeczne zaczęły zanikać, zaniechano takiego rodzaju podawania kawy. Najprawdopodobniej dlatego, że kojarzył się on z poddaństwem i służalczością. Jednakże chyba sami przyznacie, że jest coś klimatycznego i uroczego w serwowaniu kawy – i nie tylko! – na tacy. Dzisiaj najczęściej w pośpiechu przygotowujemy napoje i stawiamy przed naszymi gośćmi na stół. Serwowanie na tacy oznacza przede wszystkim celebrowanie chwili i dbałość o najdrobniejsze szczegóły, a także traktowanie gości wyjątkowo – iście po królewsku. Na tacy można również podać śniadanie i kawę do łóżka ;)

Odpowiednio dobrane naczynia
Wyjątkowe chwile potrzebują wyjątkowej oprawy, dlatego w każdym domu powinny się znaleźć eleganckie serwisy do kawy. Powinniśmy ich używać przynajmniej podczas podejmowania gości. Kubki zdecydowanie powinny służyć jedynie do picia szybkiej, porannej kawy. Część z Was z pewnością wie również, że do różnych rodzajów kawy używamy różnego rodzaju naczyń. Tradycyjne filiżanki świetnie pasują do podawania "zwyczajnej" kawy – zarówno czarnej, jak i zabielanej. Filiżanki do Cappuccino są już nieco inne – musi zmieścić się w nich warstewka pianki. Zazwyczaj mają one nieco grubsze ścianki, które dłużej utrzymują ciepło napoju. Profesjonaliści radzą, by filiżanki do kawy były nieco ogrzane przed podaniem na stół. Espresso serwujemy natomiast w małych, pełnych uroku filiżankach. Wszelkie kawy na bazie Espresso i mleka podawane są z kolei w wysokich szklankach, gdyż pięknie widać w nich warstewki mleka i kawy. Dotyczy to kaw takich jak Café Latte i Latte Macchiato. Obowiązkowym dodatkiem do nich są również łyżeczki o przedłużonym uchwycie.

Stylowe dodatki i dekoracje
Celebrowaniu picia kawy powinna towarzyszyć również wyjątkowa atmosfera. Bardzo stylowe i pełne uroku są "staroświeckie" akcenty, ponieważ dawniej parzenie i picie kawy było prawdziwą sztuką. Sprawdzą się więc chociażby wspomniane wcześniej tace do serwowania, ale również eleganckie serwetki ozdobione na przykład koronką. Takim dodatkiem są także dzbanki i czajniczki na kawę oraz mleczniki i cukierniczki. Każdy taki drobiazg sprawia, że czujemy się naprawdę wyjątkowo. Nie mniej ważne jest podawanie samej kawy. Pianka do Cappuccina nie tylko wspaniale smakuje, ale również cudownie wygląda, a niektórzy potrafią wyczarować na niej rozmaite wzory. Wszystko to sprawia, że picie kawy to prawdziwa uczta dla zmysłów ;)

Jestem przekonana, że dla wielu z Was picie kawy to wyjątkowa czynność, która nie tylko odpręża, ożywia i odświeża, ale również czyni nasze życie lepszym i przyjemniejszym. Zachęcam Was do smakowania każdej chwili – niech nawet "zwyczajna", zdawałoby się, popołudniowa kawa będzie czymś szczególnym. Przygotowywanie i serwowanie tego napoju również może być przyjemne i pełne wyzwań. Zwłaszcza, jeśli nagrodą za włożony wysiłek jest uśmiech naszych bliskich, w których to towarzystwie kawa smakuje najlepiej :) Mam nadzieję, że moje wskazówki okażą się dla Was pomocne :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz