czwartek, 12 sierpnia 2010

Savoir Vivre przy stole: z której strony sztućce, a z której serwetka?

Równie ważne - jak samo dekorowanie stołu, jest odpowiednie ułożenie sztućców i innych elementów nakrycia wokół talerza. Przecież każdy kulturalny człowiek wie, że podczas posiłków obowiązują ścisłe reguły ;) Nie są one bynajmniej proste! Mam nadzieję, że moje podpowiedzi pomogą wam przestrzegać zasad savoir vivre przy stole – nawet podczas najbardziej formalnego spotkania.

Zasadniczą kwestią jest sposób rozłożenia sztućców wokół talerzy. Warto zapamiętać kilka zasad, a z pewnością przydadzą się nam nie tylko podczas samodzielnego nakrywania stołu, ale także w trakcie wszelkich oficjalnych i uroczystych spotkań przy posiłku. Podstawową zasadą obowiązująca w układzie sztućców jest ta, która mówi, że goście używają w pierwszej kolejności sztućców leżących najbardziej na zewnątrz talerza. Układamy je więc w kolejności od zewnątrz do wewnątrz. Po prawej stronie nakrycia jest miejsce na łyżkę i nóż. Przy tym łyżkę bezwarunkowo układamy grzbietem do dołu, a nóż ostrzem skierowany w stronę talerza. Po lewej stronie układamy widelec, również grzbietem do dołu. Pamiętajmy o dwóch ważnych sprawach – nigdy nie wkładamy noża do ust i nigdy nie dmuchamy na łyżkę z gorącą zupą!
Sztućce deserowe – małą łyżeczkę i widelczyk, układamy nad talerzem. Widelczyk deserowy powinien być skierowany w lewo, a łyżeczka w prawo. Jeżeli podajemy sery – nad talerzem układamy również nóż i widelczyk. Ponieważ noża nie używamy do krojenia pieczywa – za wyjątkiem śniadania, jeżeli w naszym menu znajdą się bułeczki i masło, powinniśmy po lewej stronie nakrycia umieścić osobny mały talerzyk na pieczywo oraz nóż do masła.



Niekiedy, zwłaszcza jeżeli mamy niewiele sztućców, a posiłek składa się z wielu dań, możemy dokładać sztućce w miarę podawania kolejnych potraw. Zasada ta obowiązuje szczególnie w przypadku deserów. Najbardziej eleganckim rozwiązaniem jest jednak odpowiednio ułożone, kompletne nakrycie. Po prawej stronie powinny znajdować się – w kierunku od wewnątrz na zewnątrz: nóż do dania głównego, nóż do ryb, łyżka do zupy, nóż do przystawek. Po lewej natomiast: widelec do dania głównego, widelec do ryb oraz widelec do przystawek. Pamiętajcie, aby talerze stały idealnie na środku, a sztućce w jednakowej odległości od krawędzi stołu!

Kieliszki mają swoje miejsce po prawej stronie, tuż nad nożem i łyżką. Najbliżej gościa ustawiamy kieliszek na białe wino, potem na czerwone, a na końcu kieliszek do szampana. Całość powinna tworzyć łagodny łuk. Warto również zadbać o to, by każdy gość miał do dyspozycji około 80 cm przestrzeni, a nóż wskazywał widelec znajdujący się po przeciwnej stronie stołu.

Zgodnie z tradycją, najbardziej uroczyste posiłki i ważne święta wymagają nakrycia stołu białym obrusem. Niejednokrotnie jednak na pewno widzieliście chociażby w dobrych restauracjach kolorowe obrusy – eleganckie bordowe lub ciemnoniebieskie. Takie rozwiązania są dopuszczalne, jednak starajmy się używać jednobarwnych obrusów, by uniknąć chaosu dekoracyjnego. Najważniejsze jednak, by obrus był czysty i świeżo wyprasowany! Niedopuszczalne jest, by plamkę po winie przykrywać półmiskiem. Wasi goście jednym rzutem oka poznają, że obrus był już używany.

Jeżeli chodzi o serwetki do wycierania dłoni i ust, nie jest to w żadnym razie przeżytek! Warto o nich pamiętać i odpowiednio dobrać kolorystycznie do obrusa i zastawy. Najbardziej efektowne i eleganckie są oczywiście serwetki z materiału. Również muszą one być nieskazitelnie czyste i wyprasowane. Układamy je po lewej stronie nakrycia. Można jednak fantazyjnie ją złożyć i ustawić na talerzu, albo zwinąć w rulon i włożyć w specjalny pierścień na serwetki. Wszystko zależy w tym wypadku od naszego gustu i inwencji dekoratorskiej :)

Aby posiłek był również ucztą dla zmysłów, warto zadbać o dekoracje w postaci kwiatów i świec. Pamiętajmy, by nie były one zbyt okazałe i wysokie – będą wtedy przysłaniały gości. Miły nastrój przy stole wprowadzą również kwiaty lub płatki pływające we wodzie.

Na koniec bardzo ważna rada! Nie wszyscy o tym wiedzą, ale – szczególnie w dobrych restauracjach, nasze nakrycie służy do bezsłownego porozumiewania się z kelnerem. Jeżeli wyobrazimy sobie talerz jako tarczę zegara, wówczas szeroko rozstawiony nóż i widelec na godzinie piątej i siódmej oznaczają, że zrobiliśmy sobie przerwę w posiłku, ale jeszcze do niego wrócimy. Natomiast skrzyżowanie sztućców lub ułożenie ich czubkami do siebie na godzinie piątej i siódmej daje znak kelnerowi lub gospodarzowi, że prosimy i dokładkę. Sztućce ułożone równolegle na godzinie piątej oznaczają koniec posiłku i sygnał do zabrania talerza.

Pamiętając kilka tych zasad, będziemy swobodnie czuli się przy stole, a nakrycie z ogromną ilością sztućców nie będzie nas przerażać. Zasady te są również elementem kulturalnego zachowania przy stole i savoir vivre’u – warto więc, by każdy je znał :)

Zdjęcie pochodzi z serwisu kucharz.dbv.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz