niedziela, 30 października 2011

Kawowe wariacje


Kawa to napój rozpowszechniony i ceniony na całym świecie, trudno więc dziwić się, że opracowano setki receptur na kawę w najróżniejszych wersjach. Znajdziecie kawy o mocnym, intensywnym smaku i aromacie, których zadaniem jest nie tylko stanowić ucztę dla zmysłów, ale również pobudzać i stawiać na nogi. Obok nich dużą popularnością cieszą się kawy o łagodnym smaku i mniejszej zawartości kofeiny, bardzo często podawane z mlekiem. Wybór jest ogromny i każdy bez trudu znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Chociażby z tego względu warto zainteresować się sposobami przyrządzania kawy. Dzisiaj zebrałam dla Was cenione na całym świecie receptury na niepowtarzalną kawę, które sprawią, że Wasze życie nabierze smaku ;)

Bazą dla wielu rodzajów kawy jest słynne espresso. Przygotowuje się je w specjalnym ekspresie, który działa na zasadzie przepuszczania gorącej wody (o temperaturze 88°C - 92°C) pod dużym ciśnieniem (9 – 10 barów) przez drobno zmielone i ubite ziarenka kawy. Do przyrządzenia tego rodzaju kawy wykorzystuje się mieszanki różnych ziaren, chociaż zdecydowanie preferowana jest odmiana Robusta. Do serwowania Espresso służą specjalne filiżanki o pojemności około 50 ml. Prawidłowo przyrządzone powinno mieć na wierzchu charakterystyczną warstwę naturalnej pianki o orzechowym posmaku. Espresso służy jako wyjściowy składnik do przyrządzenia innych napojów kawowych.

Odmianą espresso jest Café Lungo, czyli tak zwana kawa "z długiego ciągnienia" – możecie bowiem dodać więcej wody do przygotowania espresso (nawet 100 – 120 ml), wówczas będzie ono nieco słabsze, rozcieńczone. Café Lungo podaje się w odpowiednio większych filiżankach. Natomiast Café Ristretto, czyli kawa "z krótkiego ciągnienia" jest mocniejsza od tradycyjnego espresso. Do jej przygotowania wystarcza 25 ml gorącej wody, jest zatem bardziej "skondensowana", jej aromat jest intensywniejszy. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom szatanów ;) W restauracjach i kawiarniach znajdziecie również kawę o zagadkowej nazwie Espresso Dopio – jest to nic innego jak podwójne espresso.

Kawy z mlekiem sporządzane na bazie espresso są niezwykle popularne i cenione, nie tylko przez przedstawicielki płci pięknej. Poniżej znajdziecie receptury na przygotowanie najprawdziwszego Cappuccino i innych specjałów, z których słyną włoskie kawiarenki. Okazuje się, że ich przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. I chociaż wielu z Was z pewnością słusznie zauważy, że o smaku kawy w dużym stopni decyduje magia miejsca, w którym się ją pije, mam nadzieję, że dzięki tym recepturom poczujecie się w swoim domu jak w prawdziwej południowej kawiarence ;)
 Cappuccino, czysta poezja, odrobina luksusu w ciągu dnia. Z torebki nie smakuje jednak tak samo jak "prawdziwe" Cappuccino. Okazuje się, że najważniejsze w przygotowaniu tego rodzaju kawy są… …proporcje składników! 1/3 objętości filiżanki powinno stanowić espresso. Do niego wlewamy taką samą ilość mleka gotowanego na prze (1/3 filiżanki), a całość dekorujemy mlekiem spienionym (następna 1/3 filiżanki). I gotowe! Café Latte to nic innego jak ½ normalnej kawy na ½ ciepłego mleka, natomiast do przygotowania Macchiato potrzebujemy jednej porcji espresso i kilku plamek spienionego mleka (1-2 łyżki). W przypadku Latte Macchiato  natomiast do szklanki mleka zagotowanego na parze wlewamy porcję espresso. Odmianą Café Latte jest również Flavoured Latte, czyli Latte z domieszką aromatu wiśniowego, waniliowego lub innego. Jedna porcja ma najczęściej 350 ml. Formą pośrednią między Latte a Cappuccino jest Latteccino. Na uwagę zasługuje również Mocha, czyli espresso z mlekiem o smaku czekoladowym (w proporcjach: espresso 1/3, spienione mleko 1/3, kakao 1/3). Letnim przysmakiem jest Café Frappé, czyli mocna kawa (1/2) ze zmiksowanymi lodami (1/2).

Kawa ma w swoim smaku coś mistycznego, być może dzięki lekkiemu dymnemu posmakowi, albo dzięki właściwościom pobudzającym. Nie od dziś wiadomo, że przyspiesza ona metabolizm, ułatwia koncentrację i zawiera przeciwutleniacze, które chronią nas przed zmianami nowotworowymi i przedwczesnym starzeniem się komórek. A wymieniłam jedynie kilka znanych zalet kawy! Dla mnie najważniejszą jednak jest szczególna aura i atmosfera towarzysząca piciu kawy – zwłaszcza, jeśli dzielimy te wyjątkowe chwile z najbliższymi. Chociaż każdy człowiek ma własne preferencje dotyczące smaku i aromatu kawy, "kawoszy" łączy jedna najważniejsza cecha: napój ten stanowi wspaniałą okazję do zatrzymania się w ciągu dnia i celebrowania chwili :)




1 komentarz:

  1. Moją ulubioną kawą zawsze będzie espresso, ponieważ kawa ma za zadanie rozbudzić. Na szczęście mój rodzinny wrocław jest pełen świetnych kawiarenek, w których mogę napić się prawdziwej, mocnej kawy. Oczywiście nie pogardzę Latte czy też innymi odmianami, ale nigdy nie zrzeknę się mojej ulubionej "siekiery", która jest pełna kofeiny :)

    OdpowiedzUsuń