wtorek, 21 sierpnia 2012

Jak serwować ryby?



     Dania rybne stanowią wspaniałe urozmaicenie menu na rozmaite przyjęcia i spotkania w gronie najbliższych. Czasem jednak unikamy przyrządzania takich potraw, ponieważ obawiamy się kulinarnej wpadki. Rzeczywiście, serwowanie ryb może nastręczać pewnych trudności. Z pewnością przyda się dobry, wypróbowany przepis i… pomysł na atrakcyjne podanie :) Ryba to nie tylko karp w galarecie czy smażone filety, ale przyrządzenie apetycznie wyglądającego posiłku nie musi być trudne. Dzisiaj przygotowałam dla Was kilka pomysłów na eleganckie serwowanie ryb. Znajdziecie tutaj kilka kulinarnych inspiracji, jak również praktyczne wskazówki na temat eksponowania smakołyków na stole :)

Ryba w folii
     Dietetyczna i lubiana chyba przez wszystkich. Sprawdza się nie tylko podczas grill party. Elegancko podana prosto z piekarnika z pewnością przypadnie do gustu gościom. Mistrzowie kuchni radzą, by na pieczoną rybę położyć odrobinę masła, które podkreśla jej smak. Potrawę można podać na półmisku – popularne są te, które kształtem przypominają ryby. Nie powinniśmy serwować dania w folii, nie tylko dlatego, że to nieeleganckie – przede wszystkim kłopotliwe. Plamy nie wyglądają dobrze ani na obrusie, ani na sukienkach zaproszonych Pań ;) Jeśli ryba jest daniem głównym, można ułożyć ją na ryżu, ziemniaczkach czy pieczonych talarkach. Surówka z kapusty i plasterki cytryny nie są obowiązkowe, chociaż dla wielu osób ten tradycyjny sposób podawania dań rybnych jest niemalże świętością ;)

Sosy do ryby – niezastąpiony dodatek
     Ryby w większości przypadków mają delikatny smak. Jeśli chcemy nadać wyrazu potrawie – podajmy ją z sosami! Beszamelowy, grecki i pikantny z pewnością uatrakcyjnią danie rybne. Sosy można ustawić na stole w niewielkich miseczkach. Praktycznym i eleganckim rozwiązaniem jest ustawienie trzech porcji sosu o różnych smakach przy każdym nakryciu. Jeśli ryba serwowana jest w oliwie z oliwek, możemy podać na osobnych talerzykach pieczywo, a na stole ustawić eleganckie dozowniki do oliwy. Jeśli są one przezroczyste, warto umieścić w nich dekoracyjne gałązki ziół.

Ryba gotowana musi wyglądać nieapetycznie?
     Potrawy z gotowanych ryb na naszych stołach pojawiają się chyba najrzadziej, zwłaszcza podczas eleganckich przyjęć. A są przecież najzdrowsze, a mogą być również smaczne i apetyczne. Sekret tkwi w serwowanych dodatkach. W restauracjach często możemy zobaczyć pięknie podaną solę w szpinaku lub marchewce. Jest ona gotowana na parze. Nie zapominajmy o ozdobach takich jak pietruszka, zioła, pomidorki koktajlowe itp. W przypadku dań rybnych gotowanych znacznie poprawiają doznania estetyczne – wystarczy ozdobić półmisek lub talerze czymś, co nie popsuje i nie przyćmi smaku potrawy.

O czym należy pamiętać?
     Wspominałam już kiedyś o spożywaniu ryb i specjalnych sztućcach, ale to ważna kwestia. Sztućce do ryb są koniecznością, obowiązkowo podajemy osobne. Najczęściej jest to trójzębny widelczyk i skośnie ścięty nożyk do ości, ale poprawne jest również ułożenie na stole dwóch widelców.

     Dania rybne serwowane podczas mniejszych i większych uroczystości nie muszą sprawiać kłopotów ani gospodarzom, ani zaproszonym gościom. Warto przemyśleć sposób podania, zaopatrzyć każde nakrycie w serwetki i odpowiednią zastawę. Najlepiej wypróbować przepis wcześniej przynajmniej raz. Nie ma przy tym znaczenia, jak dobrze radzicie sobie w kuchni – podczas szczególnych okazji po prostu jest to konieczne.

1 komentarz: