Dania rybne stanowią wspaniałe
urozmaicenie menu na rozmaite przyjęcia i spotkania w gronie najbliższych.
Czasem jednak unikamy przyrządzania takich potraw, ponieważ obawiamy się
kulinarnej wpadki. Rzeczywiście, serwowanie ryb może nastręczać pewnych
trudności. Z pewnością przyda się dobry, wypróbowany przepis i… pomysł na
atrakcyjne podanie :) Ryba to nie tylko karp w galarecie czy smażone filety,
ale przyrządzenie apetycznie wyglądającego posiłku nie musi być trudne. Dzisiaj
przygotowałam dla Was kilka pomysłów na eleganckie serwowanie ryb. Znajdziecie
tutaj kilka kulinarnych inspiracji, jak również praktyczne wskazówki na temat
eksponowania smakołyków na stole :)
Ryba
w folii
Dietetyczna i lubiana chyba przez wszystkich. Sprawdza
się nie tylko podczas grill party. Elegancko podana prosto z piekarnika z
pewnością przypadnie do gustu gościom. Mistrzowie kuchni radzą, by na pieczoną
rybę położyć odrobinę masła, które podkreśla jej smak. Potrawę można podać na
półmisku – popularne są te, które kształtem przypominają ryby. Nie powinniśmy serwować
dania w folii, nie tylko dlatego, że to nieeleganckie – przede wszystkim kłopotliwe.
Plamy nie wyglądają dobrze ani na obrusie, ani na sukienkach zaproszonych Pań ;)
Jeśli ryba jest daniem głównym, można ułożyć ją na ryżu, ziemniaczkach czy
pieczonych talarkach. Surówka z kapusty i plasterki cytryny nie są obowiązkowe,
chociaż dla wielu osób ten tradycyjny sposób podawania dań rybnych jest
niemalże świętością ;)
Sosy
do ryby – niezastąpiony dodatek
Ryby w większości przypadków mają
delikatny smak. Jeśli chcemy nadać wyrazu potrawie – podajmy ją z sosami!
Beszamelowy, grecki i pikantny z pewnością uatrakcyjnią danie rybne. Sosy można
ustawić na stole w niewielkich miseczkach. Praktycznym i eleganckim
rozwiązaniem jest ustawienie trzech porcji sosu o różnych smakach przy każdym
nakryciu. Jeśli ryba serwowana jest w oliwie z oliwek, możemy podać na osobnych
talerzykach pieczywo, a na stole ustawić eleganckie dozowniki do oliwy. Jeśli
są one przezroczyste, warto umieścić w nich dekoracyjne gałązki ziół.
Ryba
gotowana musi wyglądać nieapetycznie?
Potrawy z gotowanych ryb na naszych
stołach pojawiają się chyba najrzadziej, zwłaszcza podczas eleganckich przyjęć.
A są przecież najzdrowsze, a mogą być również smaczne i apetyczne. Sekret tkwi
w serwowanych dodatkach. W restauracjach często możemy zobaczyć pięknie podaną solę
w szpinaku lub marchewce. Jest ona gotowana na parze. Nie zapominajmy o
ozdobach takich jak pietruszka, zioła, pomidorki koktajlowe itp. W przypadku
dań rybnych gotowanych znacznie poprawiają doznania estetyczne – wystarczy ozdobić
półmisek lub talerze czymś, co nie popsuje i nie przyćmi smaku potrawy.
O
czym należy pamiętać?
Wspominałam już kiedyś o spożywaniu ryb i
specjalnych sztućcach, ale to ważna kwestia. Sztućce do ryb są koniecznością,
obowiązkowo podajemy osobne. Najczęściej jest to trójzębny widelczyk i skośnie
ścięty nożyk do ości, ale poprawne jest również ułożenie na stole dwóch
widelców.
Dania rybne serwowane podczas mniejszych i
większych uroczystości nie muszą sprawiać kłopotów ani gospodarzom, ani
zaproszonym gościom. Warto przemyśleć sposób podania, zaopatrzyć każde nakrycie
w serwetki i odpowiednią zastawę. Najlepiej wypróbować przepis wcześniej
przynajmniej raz. Nie ma przy tym znaczenia, jak dobrze radzicie sobie w kuchni
– podczas szczególnych okazji po prostu jest to konieczne.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPrzede wszystkim chciałoby się powiedzieć, że smacznie i ja również chętnie właśnie wykonuję u siebie dania z ryb. Od całkiem niedawna także lubię robić łososia z grilla https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-mowi-z-grilla-z-kwasno-ostrym-sosem-zasmazanym-ryzem-jasminowym-i-piklami-z-ogorka-i-marchewki/ który moim zdaniem za każdym razem wychodzi apetycznie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń