piątek, 3 sierpnia 2012

Włoska uczta, czyli jak podawać i jeść spaghetti?



     Kuchnia włoska kojarzy nam się przede wszystkim z pizzą i spaghetti. Dla wielu osób zaskoczeniem będzie fakt, że pomidorowy raj na Ziemi nie jest ojczyzną słynnego makaronu! "Przywędrował" on do Włoch z Azji. Trzeba jednak przyznać, że to właśnie pełni temperamentu południowcy stali się mistrzami w przyrządzaniu długich nitek – samych odmian makaronu Włosi znają około 300, a przepisów na smakowite dania i pasty jest jeszcze więcej! I nie ma co ukrywać, bardzo lubimy takie jedzenie. Wspaniale sprawdza się podczas spotkań z przyjaciółmi i – od czasu do czasu – w roli tradycyjnego, domowego obiadu :)

Elegancja w każdej sytuacji
     Jedzenie spaghetti nie jest łatwą sztuką. Aż nader często zdarza się nam "uciapać" przy tej czynności ;) Pół biedy, jeśli jadamy w samotności, ale często zdarza się, że włoskie danie jest podawane na nieformalnych spotkaniach. Na szczęście z pomocą przychodzi Savoir Vivre. Nie zapomnijcie o podaniu widelców i łyżek do każdego nakrycia. Sposób ten wymyślili nie-Włosi. Na Półwyspie Apenińskim wszelkie makarony jada się jedynie za pomocą widelca opieranego o brzeg talerza, co ma ułatwić nawijanie nitek. Oczywiście wymaga to wprawy, dlatego nie jest uchybieniem położenie dodatkowej łyżki do podtrzymywania makaronowych kluseczek (widelec po prawej, łyżka po lewej). Wręcz powinniśmy tak zrobić, by nie zawstydzić gości, którzy nie radzą sobie z samym widelcem. Niedopuszczalne jest natomiast używanie noża – dla Włochów to prawdziwa profanacja! Istnieją też sztućce do spaghetti: widelce z mniejszą lub większą niż zazwyczaj liczbą ząbków, szczypce do nakładania, które sprawdzą się również podczas serwowania sałatek oraz ''łyżki-nabieraki'' do makaronu.

     Nie tylko sztućce ułatwiają spożywanie spaghetti. Konieczne jest zaopatrzenie gości w serwetki – ułożone albo obok nakrycia, albo podane w estetycznym serwetniku (ten drugi sposób sprawdza się szczególnie w przypadku, gdy jemy w kuchni, w luźnej atmosferze, a stół nakryjemy np. obrusem w czerwoną kratkę – odtworzymy tak atmosferę małej, rodzinnej restauracji włoskiej). Dobrze jest ustawić na stole dzbanek z wodą – po pierwsze dlatego, że spaghetti "zapycha", a po drugie oczyszczone wodą kubeczki smakowe pozwalają na pełniejsze delektowanie się smakiem włoskiej potrawy.

     Spaghetti najlepiej nałożyć na głębokie talerze lub w stylowych, glinianych naczyniach. Dzieciom najłatwiej będzie korzystać z miseczek. Naczynia można podgrzać lekko w piekarniku, co zapewni daniu optymalną temperaturę. Najbardziej eleganckim sposobem podawania jest wymieszanie makaronu z sosem i przyniesienie do stołu napełnionych talerzy wraz ze sztućcami i miseczką z potartym serem (zazwyczaj z parmezanem), którym goście samodzielnie posypują swoje danie. Sosu nie powinno być zbyt dużo! To podnosi kaloryczność dania, a tak naprawdę Włosi wolą, gdy jedynie oblepia on makaron. Jeśli gospodarz nie poda bułeczek, którymi można "wyczyścić" talerz, nie powinno się tego robić, zwłaszcza stukając głośno sztućcami w porcelanę.

Wino do spaghetti i nie tylko
     Osobną sprawą jest serwowanie napojów pasujących do włoskich dań. Pizza i spaghetti kojarzone są raczej z nieformalnymi spotkaniami przy stole, co nie zwalnia nas od eleganckiego podejmowania gości. Dlatego nie podajemy drinków w plastikowych kubeczkach, ale w szklankach lub kieliszkach. Poza wodą i chłodnymi napojami można serwować wino. A oto klucz do udanego zestawienia:
  • spaghetti i pasty z sosami pomidorowymi wspaniale uzupełniają włoskie czerwone wina wytrawne, tj. Chianti
  • spaghetti Carbonara dobrze komponuje się z winem gęstym, ciężkim, aromatycznym, czyli "pełnym"; dotyczy to również makaronów z sosem bardzo pikantnym
  • spaghetti z owocami morza można podawać z lekkim winem białym, bogatym w nuty owocowe
  • spaghetti Arrabiata wspaniale uzupełnią wina bliskowschodnie
  • spaghetti z mięsem i dania makaronowo – mięsne doskonale podkreślą wyraziste, czerwone wina wytrawne, najlepiej włoskie
     Spaghetti w polskim wydaniu, przygotowane z iście słowiańską przesadą (morzem sosu, gotowaniem "na miękko" i hartowaniem) stawiane jest w jednym rzędzie z pizzą i innymi fast foodami. Co prawda najczęściej przyrządzamy je w domu, ale za to z przypadkowych składników. Tymczasem miłośnicy tej włoskiej potrawy potrafią docenić niuanse smakowe różnych odmian makaronowych nitek i sosów pełniących tylko funkcję uzupełniającą. Tradycyjne włoskie spaghetti łatwiej jest spożywać elegancko i bynajmniej nie jest zarezerwowane wyłącznie na nieformalne spotkania.



1 komentarz:

  1. muszę przyznać, że nie spotkałam się jeszcze z opisem jakie wino pasuje do jakiego spaghetti, przydatne :)

    OdpowiedzUsuń