Kuchnia włoska kojarzy nam się przede
wszystkim z pizzą i spaghetti. Dla wielu osób zaskoczeniem będzie fakt, że
pomidorowy raj na Ziemi nie jest ojczyzną słynnego makaronu!
"Przywędrował" on do Włoch z Azji. Trzeba jednak przyznać, że to
właśnie pełni temperamentu południowcy stali się mistrzami w przyrządzaniu
długich nitek – samych odmian makaronu Włosi znają około 300, a przepisów na
smakowite dania i pasty jest jeszcze więcej! I nie ma co ukrywać, bardzo lubimy
takie jedzenie. Wspaniale sprawdza się podczas spotkań z przyjaciółmi i – od
czasu do czasu – w roli tradycyjnego, domowego obiadu :)
Elegancja
w każdej sytuacji
Jedzenie spaghetti nie jest łatwą sztuką.
Aż nader często zdarza się nam "uciapać" przy tej czynności ;) Pół
biedy, jeśli jadamy w samotności, ale często zdarza się, że włoskie danie jest
podawane na nieformalnych spotkaniach. Na szczęście z pomocą przychodzi Savoir
Vivre. Nie zapomnijcie o podaniu widelców i łyżek do każdego nakrycia. Sposób
ten wymyślili nie-Włosi. Na Półwyspie Apenińskim wszelkie makarony jada się
jedynie za pomocą widelca opieranego o brzeg talerza, co ma ułatwić nawijanie
nitek. Oczywiście wymaga to wprawy, dlatego nie jest uchybieniem położenie
dodatkowej łyżki do podtrzymywania makaronowych kluseczek (widelec po prawej,
łyżka po lewej). Wręcz powinniśmy tak zrobić, by nie zawstydzić gości, którzy
nie radzą sobie z samym widelcem. Niedopuszczalne jest natomiast używanie noża –
dla Włochów to prawdziwa profanacja! Istnieją też sztućce do spaghetti: widelce z mniejszą lub większą niż zazwyczaj liczbą ząbków, szczypce do nakładania, które sprawdzą się również podczas serwowania
sałatek oraz ''łyżki-nabieraki'' do makaronu.
Nie tylko sztućce ułatwiają spożywanie spaghetti.
Konieczne jest zaopatrzenie gości w serwetki – ułożone albo obok nakrycia, albo
podane w estetycznym serwetniku (ten drugi sposób sprawdza się szczególnie w
przypadku, gdy jemy w kuchni, w luźnej atmosferze, a stół nakryjemy np. obrusem
w czerwoną kratkę – odtworzymy tak atmosferę małej, rodzinnej restauracji
włoskiej). Dobrze jest ustawić na stole dzbanek z wodą – po pierwsze dlatego,
że spaghetti "zapycha", a po drugie oczyszczone wodą kubeczki smakowe
pozwalają na pełniejsze delektowanie się smakiem włoskiej potrawy.
Spaghetti najlepiej nałożyć na głębokie talerze lub w stylowych, glinianych naczyniach. Dzieciom najłatwiej
będzie korzystać z miseczek. Naczynia można podgrzać lekko w piekarniku, co zapewni
daniu optymalną temperaturę. Najbardziej eleganckim sposobem podawania jest
wymieszanie makaronu z sosem i przyniesienie do stołu napełnionych talerzy wraz
ze sztućcami i miseczką z potartym serem (zazwyczaj z parmezanem), którym
goście samodzielnie posypują swoje danie. Sosu nie powinno być zbyt dużo! To
podnosi kaloryczność dania, a tak naprawdę Włosi wolą, gdy jedynie oblepia on
makaron. Jeśli gospodarz nie poda bułeczek, którymi można "wyczyścić"
talerz, nie powinno się tego robić, zwłaszcza stukając głośno sztućcami w porcelanę.
Wino
do spaghetti i nie tylko
Osobną sprawą jest serwowanie napojów
pasujących do włoskich dań. Pizza i spaghetti kojarzone są raczej z
nieformalnymi spotkaniami przy stole, co nie zwalnia nas od eleganckiego
podejmowania gości. Dlatego nie podajemy drinków w plastikowych kubeczkach, ale
w szklankach lub kieliszkach. Poza wodą i chłodnymi napojami można serwować
wino. A oto klucz do udanego zestawienia:
- spaghetti i pasty z sosami pomidorowymi wspaniale uzupełniają włoskie czerwone wina wytrawne, tj. Chianti
- spaghetti Carbonara dobrze komponuje się z winem gęstym, ciężkim, aromatycznym, czyli "pełnym"; dotyczy to również makaronów z sosem bardzo pikantnym
- spaghetti z owocami morza można podawać z lekkim winem białym, bogatym w nuty owocowe
- spaghetti Arrabiata wspaniale uzupełnią wina bliskowschodnie
- spaghetti z mięsem i dania makaronowo – mięsne doskonale podkreślą wyraziste, czerwone wina wytrawne, najlepiej włoskie
Spaghetti w polskim wydaniu, przygotowane
z iście słowiańską przesadą (morzem sosu, gotowaniem "na miękko" i
hartowaniem) stawiane jest w jednym rzędzie z pizzą i innymi fast foodami. Co
prawda najczęściej przyrządzamy je w domu, ale za to z przypadkowych
składników. Tymczasem miłośnicy tej włoskiej potrawy potrafią docenić niuanse
smakowe różnych odmian makaronowych nitek i sosów pełniących tylko funkcję
uzupełniającą. Tradycyjne włoskie spaghetti łatwiej jest spożywać elegancko i
bynajmniej nie jest zarezerwowane wyłącznie na nieformalne spotkania.
muszę przyznać, że nie spotkałam się jeszcze z opisem jakie wino pasuje do jakiego spaghetti, przydatne :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa do podawania spaghetti oraz innych podobnych dań z makaronem, używam zawsze specjalnych sztućców do serwowania potraw https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw. Zawsze warto jest mieć pod ręką takie akcesoria. Znacznie upraszczają one przygotowywanie posiłków.
OdpowiedzUsuń